8 Temmuz 2018 Pazar

Yapay zeka sizi "uçuracak"

Yapay zeka teknolojileri sivil havacılığın daha az maliyetli ve daha güvenli olmasını amaçlarken9 uzmanlar otonom uçaklar içinse önümüzde uzum yıllar olacağı tahminim yapıyor.



YAPAY zeka, sivil havacılıkta da kendisini ispat etti. Gerek pilotların, gerekse yolcuların işlemlerini kolaylaştırmak için yazılımlar geliştiren dev firmaların yarattığı yapay zeka pazarı, giderek büyüyor. The Artificial Intelligence in Avia-tion Market'm raporuna göre, bu yıl 152 milyon dolar değerindeki bu pazarın 2024'te 2,2 milyar dolara çıkması bekleniyor. ABD ve Avrupa'da dev havayolları şirketleri yapay zekayı son birkaç yıldır kullanıyor. Son olarak Air Canada ve yine Kanada'nm en büyük havayolu şirketlerinden WestJet, nisan ayında yapay zeka teknolojilerine yatırım yaptığını açıkladı. Kanada'nm en büyük havayolu şirketlerinden WestJet’in CEO'su Ed Sims, Amazon Alexa veya Google Home gibi "sanal concierge hizmeti" vermeyi düşündüklerini belirtti. Uluslararası Hava Taşımacılığı Derneği de önümüzdeki 20 yıl içinde yolcu sayısının ikiye katlanması için hava trafiği, havalimanı ve uçak sistemlerine, yapay zeka başta olmak üzere yeni ileri teknoloji yöntemlerinin dahil edilmesi gerektiğini bildiriyor.

MALİYETLERİ DÜŞÜRECEK

Yapay zekanın uçuş sırasındaki operasyonları daha etkili ve uçuş maliyetlerini azaltarak sivil havacılıkta önemli bir katmadeğer yaratacağa benziyor. IBM îş Değerleri Enstitüsü'nün (IBM İnstitute for Business Value) küresel seyahat ve ulaştırma bölümü başkanı Steve Peterson, chatbot'larla kişiselleştirilmiş müşteri ilişkileri ve daha kolay rezervasyon yapma yöntemlerinin hizmeti geliştireceğini belirtiyor. Yapay zekanın maliyetleri önemli ölçüde düşürecek başka bir alansa, uçak bakımı. Yapay zeka sistemlerinin uçak bozulmadan bozulacağım öngörebileceği, bozulan parçanın daha kısa zamanda tamir edilmesini sağlayarak uçağın yerdeki bakım sürecinin kısaltılabileceği belirtiliyor. Uzmanlar, Air Canada gibi büyük bir havayolu şirketinin bakıma bağlı masraflarını kısarak yılda 100 milyon dolar kara geçeceğini belirtiyor.

Yapay zekanın havacılıktaki kullanımında etik anlamında eleştirilecek yanları da bulunuyor. Yolcu davranışının yolcunun verilerine bakılarak tahmin edilmesi ve "milliyet, uzaklık, yolcunun türüne" göre uçağın ne kadar yakıta ihtiyacı olduğunun uçuştan günler önce tahmin edilmesi, bunların arasında yer alıyor. Yapay zeka öngörüsü sayesinde "hava durumu ve uçuş saatine" bakarak bir uçuşta kaç kişinin gelmeyeceğini tahmininde de bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder