KÜRESEL piyasalarda ekonomik büyümeye dair endişeler baskı yaratıyor. 22 Eylül’de gerçekleştirilecek FED toplantısı öncesi, küresel çapta vaka sayılarındaki artışın etkisiyle ekonomik verilerde gözlenen ivme kaybı, piyasalarda risk iştahını bozdu, özellikle yüksek seyreden enflasyonun yanı sıra büyümenin de ivme kaybediyor olması Stagflasyon ifadesini sıklıkla tartışılır duruma getirdi. Bir önceki haftayı ABD hisse endeksleri yüzde 2 civarında kayıpla kapatırken, geçen hafta da tepki alımlarmın satışlarla karşılandığını görüyoruz. ABD’de ay başında açıklanan Ağustos ayı istihdam verileri delta varyantının da etkisiyle beklentilerin altında gelirken, geçen hafta Çin’den gelen perakende satışlar verisi de beklentilerin oldukça altında gerçekleşti. Ağustos ayında yıllık yüzde 7 artış beklenen perakende satışlar verisi yüzde 2.5 düzeyinde gerçekleşti. ABD’de son açıklanan sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı gibi veriler de ivme kaybına işaret ediyor. Küresel piyasalar açısından haftanın en önemli verisi ise ABD’de açıklanan enflasyon rakamlarıydı. ABD’de bir önceki hafta açıklanan ÜFE verisinin yüksek gelmesi, TÜFE’ye dair yukarı yönlü beklentileri artırmıştı ancak TÜFE beklentiye paralel yıllık yüzde 5.3 düzeyinde gerçekleşti. Çekirdek TÜFE ise beklentilerin altında kaldı. Bu da FED’in bir süredir dillendirdiği şekilde enflasyonun yıl sonundan önce tepe yapacağı ve düşüşe geçeceği senaıyosunu güçlendirmiş durumda. Hatırlanacağı gibi Ağustos ayında gerçekleştirilen Jack-son Hole sempozyumunda Povvell, istihdamdaki güçlü seyre işaret ederek tapering sürecinin yıl sonuna kadar başlayabileceğini belirtmişti. Ancak geldiğimiz noktada, Ağustos ayı istihdam verilerinin zayıf gelmesi ve enflasyonda oluşan tepe görüntüsü, Eylül toplantısı özelinde tapering ile ilgili beklentileri azaltmış durumda.
DOĞALGAZ VE ELEKTRİK FİYATLARINDAKİ ARTIŞ GÜNDEMDE
Avrupa’da ise doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki artış gündemde kalmaya devam ediyor. Tedarikle ilgili sıkıntılar ve kışın yaklaşmasıyla doğalgaz rallisi sürerken, elektrik fiyatları da artan doğalgaz fiyatları nedeniyle yükselişini sürdürüyor. Petrol fiyatları da son birkaç işlem gününde bu yükselişe katıldı. Bu durum hisse endekslerindeki dalgalı seyre rağmen, enerji sektörü şirketlerini destekledi.
Japonya tarafında ise yaklaşan seçimler öncesi vaka sayılarındaki azalma ve yüksek aşılama oranının etkisiyle son 2 yılın en yüksek yabancı girişi gerçekleşti.
Yurt içinde ise veri akışının sakin olduğu bir haftayı geride bıraktık. BIST-100 endeksi yurt dışı endekslere paralel olarak satı-cılı bir haftayı geride bıraktı. Endeks haftayı yüzde 1 değer kaybıyla 1.423 seviyesinden kapatırken, Dolar/TL kuru yatay seyrini sürdürdü. İçeride fiyatlamalar için gelecek haftaki gelişmeler oldukça önemli olacak. 21-22 Eylül’de gerçekleştirilecek FED toplantısı tüm piyasalar için kritik önem teşkil ederken, 23 Eylül’de ise TCMB’nin PPK toplantısı takip edilecek. Geçtiğimiz günlerde TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyonda yükselişin geçici olduğunu ve gelişmiş ülkeler ile IMF’nin yönlendirmesinde olduğu gibi çekirdek enflasyon ve beklenen enflasyon göstergelerini daha çok önemseyeceklerini vurgulamıştı. Bu durum bazı analistler tarafından faiz indirim sinyali olarak algılanırken, toplantı öncesi anketlerde genel beklentinin faizlerin sabit kalacağı yönünde olduğu görülüyor.
Türk Lirası varlıkların haftaya yatay başlamasını bekliyoruz. FED ve TCMB toplantıları sonuçlanana kadar dalgalı ve yönsüz bir piyasa görmemiz muhtemel olacaktır. BIST-100 endeksinde son dönemdeki satıcılı seyrin ardından kısa vadeli teknik görünüm zayıfladı. Satışların devam etmesi halinde 1.400 seviyesini ana destek olarak izliyor olacağız. Yukarıda ise 1.445 ve 1.465 seviyelerini direnç olarak takip ediyoruz. Kısa vadede dalgalı görünüme rağmen, 1.400 seviyesine doğru olası hareketleri, temel olarak güçlü görünen hisselerde orta vadeli alım fırsatı olarak görüyoruz. Kısa vadede ise rafineri ve enerji sektörü pozitif ayrışabilir.
26 Eylül 2021 Pazar
Küresel piyasalarda tansiyon yüksek
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder