27 Ağustos 2018 Pazartesi

Döviz kurları ne olur?

Rahip Brunson krizi kaynaklı Türkiye ile ABD arasındaki gerginlik sürüyor. Para piyasaları yöneticilerine göre kısa vadede kurlardaki olası geri çekilmeler sınırlı kalabilir...

ABD ile yaşanan gerginliğin sürmesi geçen hafta döviz kurlarını tarihi zirvelere taşıdı. Cuma öğleden sonra ABD Başkanı Trump’ın Twitter hesabından yaptığı, “Türkiye ile ilişkilerimiz iyi değil” ifadesi ve Türk demir çelik ve alüminyumuna yönelik gümrük vergilerinin iki katma çıkarılabileceği açıklaması nedeniyle TL'deki değer kaybı sürdü.

Dolar açıklamanın ardından 6.87 TL’ye kadar yükselirken, euro 7.85 TL’ye çıktı. Kapanışta sırasıyla dolar 6.39 TL’ye, euro ise 7.24 TL’ye geriledi.

Son günlerde TL’deki hızlı değer kaybında en büyük etkenin Rahip Brunson ile başlayan ve ABD ile gerginleşen ikili ilişkiler olduğu görüşü hakim. Para yöneticilerine göre bunda yüksek çıkan enflasyon rakamları, yüksek cari açık verilerinin yanı sıra özellikle özel sektörün vadesi gelen dış borç ödemelerinin de etkisi var.

KUR SEVİYESİ ÇOK YÜKSEK

Kısa vadede kurlarda önemli bir gerileme beklenmemesine rağmen uzmanlar yatırımcılara “alım yapın ama fiyata dikkat edin” uyarısında bulunuyor. Kurların mevcut seviyesinin çok yüksek olduğunu hatırlatan para yöneticilerine göre, yeni alım yapmak isteyenler bugünkü fiyat seviyesinin altından alım yapmalı. Genel görüş ise dövizin portföylerdeki ağırlığı yüzde 25-30’u aşmamalı.

"GERİ ÇEKİLMEYİ BEKLEYİN!"

Meksa Yatırım Stratejisti Zeynel Abidin Balcı, son dönemde gerek makroekonomik verilerdeki bozulmaya bağlı gelişmeler gerekse yurtdışı kaynaklı özellikle ABD ile ilişkiler bağlamında algının negatife dönüştüğü görüşünde. Türk Lirası’nda son dönemde yaşanan değer kaybını buna bağlayan Balcı, “TL’deki değer kaybında Türkiye’nin yeni kaynak ihtiyacı, kısa vadeli dış borç ödemeleri, yüksek cari açık, yüksek enflasyon gibi bozulmalar ve Türkiye’nin yer aldığı gelişen ülke piyasalarından çıkışlar, risk algısının yükselmesi (CDS primlerindeki yükseliş) ve Türkiye-ABD arasındaki gerginlik etkili oldu” diyor.

Döviz kurlarında yakın vadede geri çekilme yaşanması durumunda dolar/TL için önce 6.00 ardından 5.60-5.50 TL’nin, euro/TL içinse 7.00 ve 6.50 TL’nin gündeme gelebileceğine dikkat çeken Balcı’ya göre, önümüzdeki dönem Türkiye için olası risklerin başında yine cari açık, enflasyon, kredi notlarında değişim olup olmayacağı ve ABD ilişkileri geliyor.

"SPEKÜLATİF ATAK"
Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Beste Naz Köksal’a göre ise, son günlerdeki TL’nin dolar ve euro karşısındaki aşırı değer kaybında spekülatif ataklar etkili oldu. Kurlardaki son atakların Pastör Brunson davası üzerinden gerçekleşmesinin spekülatif atak yorumlarını kuvvetlendirdiğine dikkat çeken Koksal, “Piyasa Türkiye-ABD ilişkilerine oldukça hassas hale geldi. Bu nedenle kurdaki hareketlerin tahmininde önümüzde büyük bir sis perdesi var. Yükselişlerin devamının daha çok politik ilişkilere bağlı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak ekonomide dengelenme beklentileri, enflasyon ve cari açıkta görülen kırılganlıkların da devam etme riski olduğundan TL’nin değer kaybının bir süre daha devam etmesi beklenebilir.”

Koksal, Pastör Brunson ve ABD’nin İran’a yönelik ambargo uygulamaları son bulsa dahi dolar kurunda 4.70-4.80’nin altına inmesini şimdilik zor görüyor. Koksal, bu beklentisinin nedenlerini ise şöyle sıralıyor:

“Enflasyon görünümündeki bozulmanın, gelen zam haberleri, enerji maliyetlerindeki artış ve kur tarafında yaşanan olağanüstü hareketler nedeniyle devam edeceğini düşünüyorum.

Bu durum TL üzerindeki baskıyı destekliyor. Bu nedenle en iyi ihtimalle kur tarafında 4.80 seviyesi olduğunu düşünüyoruz.”

"HER AY 10 MİLYAR DOLAR LAZIM"


Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya, kurdaki yükselişin çok sayıda ekonomik ve politik temel nedeninin bulunduğuna dikkat çekiyor. Makroekonomik verilere bakıldığında Türkiye’nin her ay 10 milyar dolardan fazla dolara ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken, Kaya, “Bunun çoğu borçlanarak karşılansa da bu dönemde borçlanmada sorun yaşanabileceğini diyor. Teknik olarak bakıldığında 6 TL seviyesinin artık psikolojik destek seviyesi olarak karşımıza çıktığım söyleyen Kaya, kurlara ilişkin yakın vade beklentisini ise şöyle özetliyor:

“6 TL’nin daha aşağısının görülmesi için makroekonomik reformlar ve politik haberler tarafında iyileşme şart. Öncelikle mevcut durum içerisinde Türkiye ile ABD ilişkileri en önemli risk olarak izlenecek. Bunun dışında global piyasalarda ticaret savaşları ve ABD’nin İran ambargosu takip edilecek önemli bölgesel riskler arasında. Bir de yurtiçinde makro politikalar önemli. Başkan Erdoğan’ın artık en önemli görevi, dolar kıtlığı algısını ortadan kaldırmak ve böylece enflasyonu dizginlemek olmalıdır.

‘Dış borçlanmada şimdi biz Çin piyasasına yöneliyoruz’ açıklaması bu yönde atılmış bir adım olarak görülebilir. Ama daha yapacak çok iş var.”

Almalımı satmalımı ?

MEKSA YATIRIM

Kurun bu seviyelerinden döviz almadan önce geri çekilmelerin beklenmesinde yarar var. Piyasanın risk algısına göre portföylerin yüzde 30'u dövizde değerlendirilebilir. Dolar dış piyasalarda daha güçlü görünüyor. Bu yüzden döviz alınacaksa doları önceliklendirmek gerekiyor.

GEDİK YATIRIM

Olası kur geri çekilmelerinde portföylere kademeli döviz alınabilir. Enflasyon veren ülkelerin yerel para birimleri döviz karşısında değer kaybeder.

Yatırımcılar ağırlıklı olarak doları tercih edebilirler. Euro/ Dolar paritesi 1.15 seviyelerinde bulunuyor. Euro’nun dolar karşısında yüksek olduğunu ve Fed'in bu yıl iki faiz artışı daha yapacağını düşünürsek paritenin 1.10 altına gelme riskinin olduğundan bahsedebiliriz. Bu da TL tarafında doların daha güçlü olacağı anlamına geliyor.

ALNUS YATIRIM


Dolar/TL'nin nereye kadar çıkacağını kestirmek güç. Zamanında 4 TL insanlara pahalı geliyordu.

Şimdi 6.5 TL. Elinde döviz bulunduran yatırımcıların bu kıtlık ortamını sakinleşecek gelişmeler olana kadar taşıması uygun olabilir. Özellikle döviz borcu olan şirketlerin kurdaki her gerilemeyi bir alım fırsatı olarak değerlendirmesi uygun olur.

Bu seviyelerde borsaya yatırımı önermiyorum. Dolar, faiz ve altın yatırımı halen cazibesini koruyor.

BIST-100 için dolar bazında 15.000 seviyeleri alım için ideal olabilir.

























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder