29 Kasım 2020 Pazar

İşte, eğitimci, yazar Nesibe Aydın'in hikayesi...

NESÎBE Aydın Kadın Basketbol Takımı, Herbalife Nutri-tion Kadınlar Basketbol Süper Ligi’nin yeni yıldızı. Süper Lig’in tek okul takımı olma özelliğini taşıyan Nesibe Aydın Kadın Basketbol Takımı, 2017’de kurulmasının ardından üç sezonda iki lig yükselerek süper lige çıkma başarısıyla dikkat çekti. Şimdi de Süper Lig’de Türkiye’yi Avrupa kupalarında temsil etme hedefine kilitlenen Takım, bu hedefe adım adım ilerliyor. Sezon başından bu yana oynanan altı maçtan beşini galibiyetle tamamlayan takım, lig sıralamasında ilk beşteki yerini koruyor. Başarılar art arda gelince, sponsorluk yarışı da büyüdü. Takımın Süper Lige çıkmasının ardından Türkiye’nin saygın birçok kuruluşuyla yapılan sponsorluk görüşmelerinde ilerleme kaydedilirken, bazı kuruluşlarla imza aşamasına gelindiği belirtiliyor.

Nesibe Aydın Kadın Basketbol Takımı’nın yakaladığı bu başarının arkasında, eğitim dünyasının duayen ismi Nesibe Aydın Eğitim Kurumlan Yönetim Kurulu Başkanı, eğitimci, yazar, iş kadını Nesibe Aydın bulunuyor. Yıllardır akademik başarılarının yanında sosyal becerileri güçlü nesiller yetiştirme ilkesiyle yatırımlarına yön veren Nesibe Aydın, bugün bin kişilik tecrübeli akademik ve idari kadrosu, nitelikli eğitim programları ile yedi ilde 11 kampüste, 6 bin 500’den fazla öğrenciye eğitim veren kurumun yönetim kurulu başkanlığı koltuğunda oturuyor. 36 yıllık yayın, 20 yıllık dershane, 12 yıllık okul deneyimi ile dershane ve okul eğitim modelinin öncü isimlerinden olan Aydın, eğitimde “toplu ve yüksek başarı” felsefesinin yanı sıra bilim, sanat, spor ve pek çok alanda başarı çıtasını her geçen gün daha da yukarılara çıkarıyor.

ÖNCE ALTYAPIYA YATIRIM YAPTI

Aydın, Ankara’da başlayan eğitim serüvenini ülkenin dört bir yanındaki okullarıyla sürdürüyor. Sahip olduğu eğitim kurumunun spor politikası doğrultusunda, kurumsal olarak sporcu yetiştirmek ve uluslararası başarı elde eden takımlar kurmak amacıyla 2010’da Nesibe Aydın Gençlik ve Spor Kulübü’nün Mirkan Aydın ---- ~ başkanlığında kurulduğunu söyleyen Aydın, öncelikli olarak altyapıya yatırım yaptıklarının altını çiziyor. Basketbol, yüzme, futbol ve voleybol branşlarında, kız ve erkeklerde; minik, küçük, yıldız ve genç kategorilerinde birçok ulusal ve uluslararası başarı elde ettiklerini dile getiren Aydın, tüm spor takımlarının ve basketbol takımının faaliyetlerini Nesibe Aydın Gençlik ve Spor Kulübü çatısı altında yürüttüklerini ifade ediyor. Pandemi nedeniyle seyirci kısıtlaması getirilmeden önce kadın basketbol takımının Ankara’daki maçlarını sahada izleyen Aydın, maça gidemediğinde ise internet üzerinden takımın maçlarını kaçırmıyor.

"ÖRNEK OLMASINI İSTEDİM"

Aydın, Kadın Basketbol Takımını, altyapıdaki sporculara örnek olması, kadın basketboluna yeni bir anlayış getirmesi ve Türkiye’yi Avrupa’da temsil etmesi amacıyla 2017 yılında kurduklarını söyledi. Kadın basketbol takımının kurulmasının ardından bölgesel ligde mücadele etmeye başladığını belirten Aydın, “Takımımız, bölgesel ligdeki ilk yılında şampiyon olarak, 1. lige yükselme başarısı elde etti.l. ligde ilk sezonu Play Off a kalarak tamamlayan takımımız, takip eden sezonda, ligi ilk sırada tamamlayarak Süper Lig’e yükseldi. Kuruluşundan itibaren üç sezonda, iki lig yükselen ve şu an süper ligde yer alan tek okul takımı olma özelliğini taşıyan takımımızın 2020-2021 sezon hedefi, ülkemizi Avrupa Kupalarına temsil etmek” diye konuştu.

"KULÜP SATIN ALABİLİRDİK"

“Nasıl eğitimi ticari bir faaliyet olarak görmüyorsak, spor faaliyetlerini de ticari bir faaliyet olarak görmüyoruz” diyen Aydın, Nesibe Aydın Gençlik ve Spor Kulübü’nü kâr elde etmek için değil, Türkiye’ye yeni sporcular kazandırmak için kurduklarının altını çizdi. Aydın, “Gayemiz spordan para kazanmak olsaydı, altyapı faaliyetlerine yatırım yapmak ve kadın basketboluna yönelmek yerine bir kulüp satın alabilirdik” dedi.

Sporu, eğitim gibi gönüllük esaslı bir alan ve Türkiye’nin geleceği olan çocuklara borcu olarak gören Aydın, bu nedenle kadın basketboluna yöneldiklerini ve genç kızları bu alanda teşvik ettiklerini belirtti. Aydın hedeflerini, “Ortalama iki veya üç sene içerisinde kulübümüzde yer alan tüm sporcularımızı, altyapımızdan yetiştirmek” şeklinde açıkladı. Bu noktada şu bilgiyi de verelim: Nesibe Aydın Kadın Basketbol Takımı bölgesel lige çıktığında, oyuncular arasında Nesibe Aydın Eğitim Kurumu öğrencileri ağırlıkta yer alıyordu. Süper Lig’e çıkarken kadrolar yenilendi. Şimdi hedef, yine öğrencilerin ağırlıkta olduğu bir takım yaratmak.

SPONSORLUK GÖRÜŞMELERİ

Nesibe Aydın Gençlik ve Spor Kulübü’nün faaliyetlerinin sadece basketbol alanında olmadığına dikkat çeken Aydın, “Süper ligdeki takımımız buz dağının sadece görünen yüzü. Kulübümüz altında ilkokuldan, lise kademesine kadar binlerce öğrencilerimizin lisanslı sporcu olarak yer aldığı kulüplerimiz var. En büyük yatırımı altyapıya yaptığımız için haliyle gider kalemlerimiz fazla. Bu nedenle yatırım bütçemiz, bir basketbol kulübünün en az 3-4 katı. Sanılanın aksine, reklam ve bilet gelirleri, bu bütçenin çok küçük bir parçasını karşılıyor. Haliyle bu yatırımların devam etmesi için kaynak arayışlarımız oluyor” dedi.

Süper Lig’e çıkmalarının ardından, Türkiye’nin birçok saygın kuruluşuyla sponsorluk görüşmeleri yaptıklarını söyleyen Aydın, imza aşamasında oldukları kuruluşlar olduğunu açıkladı. Ayrıca forma, televizyon ve saha içi reklamlar için görüşmeler de devam ediyor.

"YEŞİL KİTAP" DÖNÜM NOKTASI OLDU

Nesibe Aydın, lise matematik-geometri öğretmeni. Öğretmenliğe memleketi olan Ankara’da ve özel sektörde matematik öğretmeni olarak başlayan Aydın’m, bu günlere gelmesinde henüz 26 yaşındayken (1984) fen liselerine hazırlık için hazırladığı ilk kitabı dönüm noktası oldu. “Yeşil Kitap” olarak bilinen bu yayın, uzun yıllar sektörde birinci sırada yerini korudu. Ardından, üniversite giriş sınavlarına hazırlık için yardımcı kitaplar, soru bankaları ve MEB onaylı ders kitapları geldi, özellikle MEB onaylı yazdığı matematik ve geometri ders kitaplarında yarattığı farklılıkla Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiğini ifade eden Aydın, “1998’de, eşim Hüsamettin Aydın ile birlikte açtığımız Nesibe Aydın Dershanesi’nde elde ettiğimiz toplu ve yüksek başarılar sadece Ankara’da değil, Türkiye’de büyük ses getirdi. Bu sayede en büyük hayalimize odaklandık, öğrencilerin özel kurslara gitmeden, sadece okulda aldıkları eğitimle sınavlara hazırlandığı, iki yabancı dilde kendilerini ifade edebildikleri, sanatın ve sporun her alanında büyük başarılara imza attıkları 90 dönümlük arsa üzerinde faaliyete geçen Nesibe Aydın Okulları Gölbaşı Kampüsü ile 2008’de bu hayalimizi gerçekleştirdik. Nesibe Aydın Dershanesi, 2015-2019 yılları arasında dört yıl, Yıldızlar Temel Lisesi olarak hizmet verdikten sonra, geçen yıl, ortaokul ve lise öğrencilerine hizmet vermek üzere, son derece donanımlı olan Yıldızlar Kampüsü’ne taşındı. Ankara’da Gölbaşı ve Yıldızlar Kampüslerimizin dışında, Çankaya ve Ümitköy’de eğitim veren iki ilkokulumuz var. öğrencilerimizin sadece akademik alanda değil, sanatın her dalında yeteneklerini keşfetmeleri için Ankara’nın Oran semtinde Nesibe Aydın Sanat Akademisini açarak Türkiye’de yine bir ilki gerçekleştirdik” diye konuştu.

ANKARA DIŞINDA İLK YATIRIM

Nesibe Aydın, Ankara dışında ilk yatırımını 2016’da Konya’da gerçekleştirdi ve kentin en donanımlı kampüsünü faaliyete geçirdi. Aydın’ın verdiği bilgiye göre, yaklaşık 25 bin metrekare kapalı ve bir o kadar da açık alana sahip, bin 200 öğrenci kapasiteli Konya Okulu, daha ikinci yılında MEB’in yaptığı Lise Giriş Sınavı’nda il birinciliği elde etti. 2016’da iki binada açılan Antalya okulu, 2018-2019 eğitim ve öğretim döneminde, yeni kampüsüne taşındı. Kocaeli ve Mersin Okulları 2018’de, Gaziantep ve Diyarbakır okulları 2019’de eğitime başladı.

Aydın’ın ifadesiyle Nesibe Aydın Eğitim Kurumlan, eğitimden aldıklarını eğitime yatırıyor. En büyük yatırımlarının “öğretmenler” olduğunu vurgulayan Aydın, “Her yıl öğretmenlerimizi yurtiçi ve dışında eğitimlere ve seminerlere gönderiyor, bilgi ve birikimlerini artırmayı hedefliyoruz. Her zaman söylerim; bir eğitim kurumu, ancak öğretmenleri kadar güçlüdür. Nesibe Aydın Eğitim Kurumlan 36 yıldır olduğu gibi bundan sonra da sadece eğitim alanında faaliyet gösteren, eğitimi, ülkesine yatırım olarak gören, ticari kaygı gütmeyen bir kuruluş olarak kalacak” dedi.


36 yıldır yayıncılık sektöründe

Nesibe Aydın, yayıncılık sektöründe 36 yıldır faaliyet gösteriyor. Aydın Yayınları markasıyla yüzlerce kitabı var. Bu kitaplardan onlarcasının satış rekorları kırdığını dile getiren Nesibe Aydın, "Bugün, Türkiye'nin birçok şirketinde üst düzey yönetici pozisyonunda çalışan binlerce yöneticinin, akademisyenin, hukukçunun üniversite sınavlarına hazırlandığı kitapların büyük bir çoğunluğu Aydın Yayınları’na ait. Yayıncılık faaliyetlerimize 2019 itibarıyla Miray Yayınları'nı da ekledik. Faaliyete geçmesinin üzerinden sadece bir yıl geçmesine karşın Miray Yayınları, sektöre yeni bir bakış açısı getiren kitaplarıyla üniversite sınavlarına hazırlanan öğrencilerin en çok tercih ettiği kitaplar arasına girdi” dedi.

“En büyük hayalim..."

"En büyük hayalim, öğrencilerin özel kurslara gitmeden, sadece okulumuzda alacakları eğitimle sınavlara hazırlanabileceği, çok iyi bir yabancı dil eğitimi alabileceği, sanat ve sporla da uğraşabileceği bir okul açmaktı. Dört torunum var. İkisi ilkokulumuzda eğitim görüyor.

Tüm öğrencilerimiz gibi onlar da en az bir enstrüman çalabilen ve en az bir spor dalıyla profesyonel olarak ilgilenen bireyler olarak yetişiyor. Diğer iki torunum ise henüz okul çağında değil. En büyük gayem, torunlarımın ve okullarımızda eğitim gören tüm çocuklarımın, geleceğin bilim insanları, politikacıları, sanatçıları ve sporcuları olarak yetiştirmeye devam etmek."

Her işi ehli yapıyor

Türkiye'de birçok köklü şirket, ikinci nesil yöneticilere aktarılamıyor. Üçüncü nesil yöneticilere uzanan şirketler ise yok denecek kadar az.

Nesibe Aydın'a göre 36 yıllık başarı hikâyesinin temelinde her işi ehlinin yapması yatıyor. Sadece yönetim kurulunda değil, yöneticilerinde de liyakat esaslı görevlendirmeler yaptıklarını belirten Aydın, bu sayede sadece ikinci nesil değil, üçüncü ve dördüncü kuşaklara da bu mirası bırakabileceklerine inandıklarını söylüyor. Nesibe Aydın'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yaptığı şirkette, eşi Hüsamettin Aydın Onursal Başkan. Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini, Nesibe-Hüsamettin Aydın çiftinin oğulları Mirkan Aydın yürütüyor. Mirkan Bey, aynı zamanda Nesibe Aydın Gençlik ve Spor Kulübü'nün Başkanı.

Nesibe-Hüsamettin Aydın çiftlerinin kızları Dr. Burcu Aydın Özüdoğru ise, mali işler ve finansal politikalardan sorumlu yönetim kurulu üyesi olarak görev alıyor.

HÜLYA GENÇ SERTKAYA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder