2 Kasım 2020 Pazartesi

Türkiye, akıllı hastanelere yatırım yapıyor

 SAĞLIK sektörü, nüfusu yüksek bir ülke olarak Türkiye için verinin en çok biriktiği alanlar arasında yer alırken, ülkemizin sağlık turizminde son yıllarda ataklarda bulunması, dünyanın dört bir yanından turist akımna neden oluyor. Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da bu konuya değinerek Türkiye’nin bu potansiyeli daha iyi değerlendirmek için dijital hastanelerin sayısının artırıldığına vurgu yaptı.

Sağlık Bakanlığı’nın ev sahipliğinde, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’mn (TÜ-SEB) bilimsel desteğiyle gerçekleştirilen 6. Türk Tıp Dünyası Kurultayı’nda konuşan Koca, kamu hastanelerinin filmsiz ve kağıtsız olarak “dijital hastane” olma yolunda hızla ilerlediğini belirterek, akıllı hastane olma yolunda mesafe kat eden hastanelerin yanında, sağlık sisteminde yapay zeka da kullanılmaya başlandı. Bu geçiş, daha kolay ve daha doğru teşhise, en uygun tedaviye ulaşmada ve sağlıkta israfın önlenmesi yolunda önemli bir adım olacaktır” diye konuştu.

Türkiye’nin yerlileşme yolunda da hızlı adımlarla ilerlediğini ve biyoteknoloji alanında ciddi bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden Koca, “HIMSS (Sağlık Bilgi Yönetim Sistemleri) Emram kriterlerine göre, seviye 6 hastane sayımız 167, Seviye 7 hastane sayımız ise üçe ulaştı. Avrupa’daki en ileri seviye beş dijital hastanenin üçü Türkiye’de. Türkiye, ABD’den sonra dünyada en çok dijital hastaneye sahip olan ülke konumuna yükseldi. Tüm bu gelişmelerle birlikte, ilaç, aşı, tıbbi cihaz ve biyomalzeme üretiminde dışa bağımlılığı azaltmak için yerlileşme ve millileşme yönünde büyük bir gayret içindeyiz. Bu nedenle kurultayımızın temasını da ‘Sağlıkta Biyoteknoloji Çalışmaları’ olarak belirledik. Biyoteknolojik çalışmalar, bugüne değin kullanageldiğimiz tanı ve tedavi yöntemlerini tamamen değiştirecektir. Bu alanda öncülüğü yakalayabilen ülkeler bilimsel avantajlarının yanında halk sağlığında ve ekonomide önemli kazanımlar elde edecektir” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder