19 Nisan 2018 Perşembe

Uyumlu mükelleflere vergi indirimi başladı

Vergisini düzgün ödeyen uyumlu mükellefe nihayet ayrıcalık tanındı. Düzgün mükellef gelir veya kurumlar vergisinden yüzde 5 indirim hakkı elde etti. Ne var ki sistemin etkin çalışması için koşullar biraz hafifletilmeli...

ŞİRKETLERİN 2017 gelirlerine ilişkin kurumlar vergisi beyannamelerini en geç 25 Nisan 2018 tarihine kadar beyan etmeleri gerekiyor. Geçen yıl yayımlanan 6824 sayılı Torba Kanun ile “vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi” başlığı altında vergisini düzenli ödeyenlere gelir ve kurumlar vergisinde yüzde 5 indirim uygulaması getirildi. Uygulama, ilk olarak 2017 yılına ilişkin kazançların beyanı ile başlıyor. Dolayısıyla, 2018 yılında verilmesi gereken 2017 yılı gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde uygulanmak üzere, gerekli koşulları taşımaları koşuluyla indirim haklarından uyumlu mükellefler yararlanmaya başlıyor.

Getirilen düzenleme ile mükelleflerin yıllık beyanları üzerinden hesaplanan verginin yüzde 5’i ödenecek vergilerinden mahsup edilecek. Şu kadar ki, hesaplanan indirim tutarı, her hâl ve takdirde 1 milyon TL’den fazla olamıyor. İndirilecek tutarın ödenmesi gereken vergiden fazla olması durumunda kalan tutar, yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihi izleyen bir tam yıl içinde mükellefin beyanı üzerine tahakkuk eden diğer vergilerinden mahsup edilebiliyor. Bu süre içinde mahsup edilemeyen tutarlar red ve iade edilemiyor. Ancak finans ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans şirketleri ile emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları olarak faaliyet gösteren kurumlar ile sigorta acenteleri hariç sigorta şirketleri bu indirimden yararlanamıyor.

İNDİRİMDEN YARARLANMANIN KOŞULLARI

-    İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıla ait (2015/2016/2017) vergi beyannamelerinin kanuni süresinde verilmiş olması gerekiyor. Bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin de kanuni süresinde ödenmiş olması gerekiyor.

-    Yukarıda belirtilen yıllar içerisinde haklarında beyana tabi vergi türleri itibarıyla ikmalen, re’sen veya idarece yapılmış bir tarhiyat bulunmaması gerekiyor.

-    İndirimin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibarıyla vergi aslı (vergi cezaları dâhil) 1.000 TL’nin üzerinde vadesi geçmiş borcunun bulunmaması gerekiyor.

-    İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile önceki dört takvim yılında 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 359 uncu maddesinde sayılan (kaçakçılık suçları ve cezalarına ilişkin) fiilleri işlediği tespit edilenler, bu madde hükümlerinden yararlanamıyor.

Bu madde kapsamında vergi indiriminden yararlanan mükelleflerin, öngörülen şartları taşımadığının sonradan tespiti hâlinde ilgili vergilendirme döneminde indirim uygulaması dolayısıyla ödenmeyen vergiler, vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın tarh ediliyor.

BORCU OLANLARA YAPILANDIRMA
Yukarıda açıklanan “vergi indirimi” dışında ayrıca 7020 sayılı Kanun ile 6183 sayılı Amme Alacakların Tahsili Usulü Hakkındaki Kanun’a eklenen ve 01.01.2018 tarihinden itibaren yürürlüğe giren hükümle, çok zor durumda olan “vergiye uyumlu mükellefler”e vadesi geçmiş borçlarının ödenmesinde kolaylık sağlanması amacıyla özel bir tecil imkanı sağlanmış bulunuyor.

Düzenlemenin en önemli hususlarından bir tanesinin ilgili BKK’nın 01.01.2018 tarihinden itibaren vadesi gelen alacaklara, KHK’nın yayımlandığı tarihten itibaren uygulanacak olmasıdır. Bu kapsamda, örneğin 2015, 2016 veya 2017 yılında vadesi gelmiş/geçmiş alacaklar için KHK’nın uygulanma imkanı bulunmuyor. 60 aya kadar tecil edilecek borçların toplamı 500 bin TL’yi (bu tutar dâhil) aşmadığı takdirde teminat şartı aranmıyor. Bu tutarın üzerindeki amme alacaklarının tecilinde, gösterilmesi zorunlu teminat tutarı 500 bin TL’yi aşan kısmın yüzde 25’i oluyor.

Getirilen yeni düzenleme ile kamuoyunda “düzgün mükellef’ olarak bilinen, vergi görevini eksiksiz yerine getiren mükellefleri bir nebze memnun etmesi açısından, idarece önemli bir adım atılmış bulunuyor. Bu düzenleme, aynı zamanda mükelleflerin vergilerini zamanında ödeme alışkanlığı kazanmaları ve kayıtlı sistem içerisinde kalmayı tercih etmeleri bakımından da önemli.

Ancak, yararlanma koşullarının çok ağır olması dikkate alındığında Maliye neredeyse “uyumlu mükellef’ bulmakta zorlanacaktır. Bugünkü koşullarda, son üç yılda hiç beyannamesini aksatmamış ve bin TL’nin üzerindeki tüm borçlarını zamanında ödemiş mükellef sayısı çok merak ediliyor. Konunun başarılı olması ve amacına ulaşabilmesi için koşulların biraz daha hafifletilmesi gerekiyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder