TÜRKİYE ihracatçılar Meclisi (TİM), ihracatçı için yeni yol haritası niteliğindeki çalışması 'İhracat 2021 Raporu'nu kamuoyu ile paylaştı. Türkiye ekonomisine ve ihracat ekosistemine fayda sağlayacak raporun odak teması 'Küresel Tedarik Zincirindeki Değişim'. Raporun basın lansmanına, TİM Başkanı İsmail Gülle'nin yanı sıra TİM Yönetim Kurulu üyeleri ile birlik başkanları da katıldı. Lansmanda, rapora katkıda bulunan Prof. Dr. Emre Alkin, Dr. Can Fuat Gürlesel ve Prof. Dr. Çağrı Erhan da yer aldı. Alkin ve Gürlesel raporla ilgili birer sunum yaptı.
Dört ana başlığın bulunduğu raporda ihracatta en çok hangi sektörlerin yıldızının parlayacağı ve yıllık ihracat öngörüleri de yer aldı. 2035'te 69.9 milyar dolar ihracat yapması beklenen otomotiv endüstrisinin ilk sırada, 42.2 milyar dolar ile kimyevi maddeler ve mamullerinin ikinci sırada, 24 milyar dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün üçüncü sırada olacağı öngörüsü rapora yansıdı. 2035'te ihracat artışının en yüksek yaşanacağı sektörün, yüzde 425'le savunma ve havacılık sanayii olacağı öngörülüyor. Bu sektörü sırasıyla yüzde 297 artışla su ürünleri ve hayvansal mamuller, yüzde 179 artışla makine ve akşamları, yüzde 164 artışla halı ve yüzde 156 artışla mücevher sektörünün takip edeceği öngörülüyor. 'Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye' hedefi için projelerini hayata geçiren TİM, tek tuşla ihracatçıyı dünya ile buluşturarak ihracat hacmini artıracak lojistik portalın faaliyete geçireceği müjdesini de verdi. Toplantıda konuşan TİM Başkanı İsmail Gülle, şu bilgileri verdi:
"Son altı aylık ihracatımız, 100 milyar doları aştı. Göreve geldiğimizden beri, yıllık ihracat hedeflerimizi her seferinde fazlasıyla aştık. Lojistikte küresel soruna, ulusal bir çözüm getirmek için hazırlıklarımızı tamamladık. Çok yakında, Türkiye Lojistik Portalını faaliyete geçirerek, ihracatçılarımızın dünyaya açılan kapısı haline getireceğiz. Portal, lojistik firmalarıyla ihracatçılarımız arasında köprü vazifesi görecek. Ürünlerimiz, dünyanın dört bir köşesine artık daha hızlı, daha ucuz ve daha güvenli bir şekilde ulaşacak. Raporumuzda bu yılki tema, pandemiyle beraber hız kazanan 'Küresel Tedarik Zincirindeki Dönüşüm Süreci' oldu. Dünya artık tek bir bölgeden, tek bir fabrikadan çıkan ürünlere bağımlı olamayacağının farkında. Tedarik krizinin zirve yaptığı anlarda, ülkemiz alternatif bir güvenilir tedarikçi olarak öne çıktı."
23 Nisan 2021 Cuma
İhracatın yarınına ışık tutacak rapor
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder