10 Nisan 2021 Cumartesi

Nisan ayı kritik olacak

 ÖNCEKİ hafta yaşanan türbülansın ardından geçtiğimiz hafta piyasalarımızda dengelenme çabası dikkat çekti. Nisan ayı yeni dengenin nerede kurulacağını göstermesi açısından kritik bir ay olacak. Mart ayı enflasyon rakamı, AB ile ilişkiler, beklenen yeni kabine açıklaması ve TCMB’nin ay ortasında gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısı akla gelen ilk kritik başlıklar. Bununla birlikte günlük 40 bini geçen vaka sayıları alınabilecek ek tedbirler gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Dışarıda ise ABD faizlerinin seyri gelişmekte olan ülkeler için kritik olmaya devam ediyor.

TCMB'DEN SIKI DURUŞ VURGUSU

TCMB Başkanı değişiminin ardından piyasada TCMB’nin yeni dönemde faizlerde hızlı bir indirim sürecine başlayacağı endişesi oluşmuş bu da kurlarda sert yukarı yönlü hareketlere neden olmuştu. TCMB Başkanı Kavcıoğlu göreve geldiği andan itibaren fiyat istikrarı ve sıkı duruş söylemindeki dozu her geçen gün artırdı. Geçtiğimiz hafta TCMB’nin genel kurulunda konuşan Kavcıoğlu, Enflasyon ve enflasyon beklentileri sıkı bir para politikası duruşu gerektiriyor. Politika faizini enflasyon üzerinde bir düzeyde oluşturmaya devam edeceğiz ifadelerini kullandı.

Kavcıoğlu konuşmasının devamında, “İçinde bulunduğumuz dönemde enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler sıkı bir para politikası duruşu gerektiriyor. Parasal duruş, enflasyon gelişmeleri ve enflasyon beklentileri dikkate alınarak dezenflasyon süreci en kısa sürede tesis edecek ve orta vadeli hedeflerimize ulaşıncaya kadar bunun sürekliliğini sağlayacak bir sıkılık düzeyinde belirlenmeye devam edilecek” dedi.

TANSİYON BİR ÖLÇÜDE DÜŞTÜ

Konuşmasında dikkat çeken bir diğer bölüm de TCMB’nin son PPK faiz kararı duyurularında da benzer şekilde yer alan şu ifadeler oldu. “Unutulmamalıdır ki fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikâmesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır.” Yapılan bu açıklamalar TL tarafındaki tansiyonun düşmesine neden olarak hafta içinde 8.45’e kadar tırmanan Dolar/TL’nin 8.00 TL civarına gerilemesine neden oldu. Bu gerilemeye karşın hafta kapanışı 8.15’in üzerinde gerçekleşti. Mart ayı enflasyonu ardından ay ortasında gerçekleşecek TCMB toplantısına yönelik beklentiler ve bu süreçte TCMB Başkanı’nın vereceği mesajlar kritik olmaya devam edecektir. Sözlü olarak duymak istediklerini alan piyasalar aksiyon tarafını da görmek isteyebilirler. Bu durum kurlardaki volatilitenin düşmesini geciktirebilir.

VAKA SAYILARI KORKUTUYOR

Vaka sayılarının her geçen gün artması ve 40 bin sınırını da aşması beraberinde endişelerin de artmasına neden oluyor. Hafta içinde gerçekleşen kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, salgında çok yüksek riskli ve kırmızı renkle kategorilendirilen illerin 58’e çıktığını, bu illerde sadece pazar günü uygulanan sokağa çıkma sınırlamasının artık cumartesi ve pazar günü olarak süreceğini açıkladı. Lokanta ve kafe gibi işletmelerin renk ayrımı olmaksızın tüm Türkiye’de yüzde 50 kapasite ve belirlenen kurallara uygun şekilde çalışabileceğini duyuran Erdoğan, Ramazan ayında da ülke genelinde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağını ifade etti. Alınan bu tedbirler vaka sayılarında yeterli düşüşü sağlayamazsa Ramazan ayı ve sonrası için yeni tedbirler gündeme gelebilir.

ABD'DE YENİ PAKET HEYECANI

ABD Başkanı Joe Biden, geçtiğimiz hafta ABD ekonomisinde büyümeyi canlandırmak için 2.3 trilyon dolar harcanmasıyla ilgili planı açıkladı. Açıklanan planla, ülkenin altyapısının iyileştirilmesi ve küresel ısınmayla mücadele öngörülüyor. Altyapı ve küresel ısınmayla mücadele çalışmaları için oluşturulacak yeni alanlarda hükümetin milyonlarca istihdam yaratması planlanıyor. Ancak pakete hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar içinden gelen muhalefetler var. Cumhuriyetçiler vergi artışları konusunda Biden’ın planını eleştirirken Demokratlar içerisinden gelen tepkiler ise paketin yeterince büyük olmadığı yönünde. Paketin geçmesinin aylar alabileceği belirtilirken Temsilciler Meclisi’nden paketin geçirilmesi için 4 Temmuz’u son tarih olarak belirlendi.

Bu tarihe kadar paketin gündemde kalacak olması piyasalar için bir beklentinin canlı kalacak olması anlamına gelse de açıklanan bu paketin önceki 1.9 trilyon dolarlık paketin heyecanını yarattığını söylemek zor. Bu nedenle paketin açıklamasının ardından tarihi zirvelerindeki seyrini koruyan ABD endekslerinde yaşanabilecek olası düzeltme hareketlerine karşı dikkatli olunmalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder