TÜRKİYE’NİN ihracatı yeni rekorlara imza attı. Genel ticaret sistemine (GTS) göre 2021 Ocak’ta 15 milyar doları, Şubat’ta 16 milyar doları aşan ihracat, Mart’ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 42.2 artışla 18 milyar 985 milyon dolara ulaştı. Bu düzeyi ile tüm zamanların en yüksek aylık ihracatı olarak kayıtlara geçti. Ticaret Bakanlığı verilerine göre Mart’ta Türkiye’nin ithalatı GTS verileriyle yıllık yüzde 25.8 artışla 23 milyar 679 milyon dolar olurken, bu dönemde dış ticaret açığı yüzde 14.2 azalışla 4.7 milyar dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 9.3 puan artışla yüzde 80.2’ye yükseldi. Enerji hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı ise 10.2 puan artışla yüzde 90.6 oldu.
Yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 17.3 artışla 50 milyar doları aşarken, ithalat yüzde 9.7 artışla 61 milyar 67 milyon dolar oldu. Dış ticaret dengesi yüzde 15.2 azalışla 11 milyar 44 milyon dolar açık verirken, ihracatın ithalatı karşılama oram 5.3 puan artışla yüzde 81.9’a ulaştı. Enerji hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı 2.6 puan artışla yüzde 92.5 oldu. İşlenmemiş veya yarı işlenmiş altın dış ticareti hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı Mart’ta yüzde 80.7’ye, ilk çeyrekte yüzde 84.5’e yükseldi.
İHRACATIN LOKOMOTİFİ OTOMOTİV
Mart’ta, Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülke 1.68 milyar dolarla Almanya olurken, bu ülkeyi 1.24 milyar dolarla ABD, 1 milyar 63 milyon dolarla İngiltere izledi. Mart’ta en fazla ithalat yapılan ülkeler sırasıyla 2.8 milyar dolarla Çin, 2.6 milyar dolarla Rusya, 2.2 milyar dolarla Almanya oldu. Mart’ta Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne ihracatı yüzde 47 artışla 7.9 milyar dolarlık bir hacme ulaşırken, yüzde 41.4 pay aldı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Mart’ta otomotiv sektörü ihracatı geçen yılın aynı ayma göre yüzde 17 artışla 2 milyar 893 milyon dolara yükselirken, kimyevi maddeler ve mamuller sektörü ihracatı yüzde 11.8 artışla 2 milyar 3 milyon dolar, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü ihracatı yüzde 9.8 artışla 1 milyar 678 milyon dolar oldu.
Ticaret Bakanlığı verilerine göre son 12 aylık dönemde, ihracat bir önceki döneme göre yüzde 1.09 azalışla 177 milyar 18 milyon dolar, ithalat ise yüzde 4.34 artışla 224.9 milyar dolar oldu. Ticaret Bakanı Ruhsar Pek-can, Mart’ta ve ilk çeyrekte 184 milyar dolarlık ihracat hedefini aşmaya bir adım daha yaklaşıldığını ifade ederken, TİM Başkanı İsmail Gülle, “200 milyar dolarlara inşallah ulaşacağız” dedi.
EKONOMİK GÜVEN ENDEKSİ ARTTI
Ekonomik güven endeksi Mart’ta bir önceki aya göre yüzde 3.3 oranında artışla 98.9 oldu. Endeks, bu düzeyi ile 2020 Ocak’tan bu yana en yüksek değerini aldı. Ekonomik güven endeksindeki bu artış, tüketici, reel kesim, hizmet ve perakende ticaret sektörü güven endekslerindeki artıştan kaynaklandı. Endeksin 100’den küçük olması genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Mart’ta bir önceki aya göre tüketici güven endeksi yüzde 2.5 artışla 86.7, reel kesim güven endeksi yüzde 1.4 artışla 110.2, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 5.1 artışla 105.5, perakende sektörü güven endeksi yüzde 0.2 artışla 109.2 değerini aldı.
İMALAT PMI 52.6'YA YÜKSELDİ
Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (ISO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) Mart’ta 52.6’ya yükselerek sektörün performansında iyileşmeye işaret etti. Eşik değer 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre PMI, Şubat’ta 51.7 olarak ölçülmüştü. Anket katılımcıları, talepte iyileşme sinyalleri olduğunu bildirdi.
Ekonomik normalleşme etkisiyle imalat tarafında olumlu görünümün sürdüğünü belirten Tera Yatırım ekonomisti Enver Erkan, sanayide büyüme eğiliminin devam ettiğini, yılın ilk çeyreğinin güçlü bir büyüme görünümüne işaret edeceğini kaydetti. Ahlatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tonguç Erbaş ise 2021 birinci çeyrek büyüme beklentisini yüzde 3.5 olarak ifade etti.
ENFLASYON VERİLERİ BEKLENİYOR
Şimdi gözler 5 Nisan’da açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yayımladığı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde enflasyon beklentilerinin Mart’ta yükseldiği vurgulanırken, ekonomistlerin beklentileri de enflasyonda yükselişe işaret etti. Mart enflasyon (TÜFE) beklentisi yüzde 1.2-1.3 aralığında olan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova, daha önce Nisan ve Mayıs olarak ifade edilen enflasyonda en yüksek seviyenin Haziran ve Temmuz’a ötelendiğini vurguladı. Arzova, “Muhtemelen Temmuz sonrası enflasyonda bir gerileme görebiliriz. Benim yıl sonu tahminim yüzde 16-17 aralığında” dedi.
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Şeker ise, Mart’ta TÜFE artışı beklentisini aylık yüzde 1.5, yıllık yüzde 17 olarak ifade ederek, bu yıl içinde yıllık enflasyonda beklenen düzeyde gerileme yaşanmasını beklemediğini dile getirdi. Ahlatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tonguç Erbaş ise, Mart’ta TÜFE artışı beklentisini aylık yüzde 0.85, yıllık yüzde 15.93 olarak açıkladı. Ekonomist Enver Erkan, Mart enflasyon beklentisini aylık yüzde 1, yıllık yüzde 16.1 olarak dile getirdi. Erkan, Nisan’da da enflasyon artışının devamını beklediğini vurguladı.
"FAİZDE DEĞİŞİKLİK BEKLENMİYOR"
Prof. Dr. Murat Şeker, TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun açıklamalarının piyasalara güven verilmesi, kısa süre içinde ani politika değişikliklerin yaşanmayacağının teminatı olarak düşünülebileceğini söyledi. Şeker, 15 Nisan’daki PPK’da faizde herhangi bir değişikliğe gidilmeyeceğini düşüncesinde. Tonguç Erbaş da 15 Nisan’daki faiz artışı beklemeyen ekonomistlerden. Yüzde 19 oranının bir süre daha uygulamada kalacak gibi göründüğünü belirten ekonomist Erkan, “Nisan ve Mayıs PPK’larında bir faiz indirimi beklememek gerekiyor. Üçüncü çeyreğe kadar indirim olmaz diye düşünüyoruz” dedi. Prof. Arzova ise, Kavcıoğlu’nun piyasalara güven mesajı vermeye çalıştığını vurgulayarak, “Israrla hemen faiz indirimi olmayacağını ve önceki para politikasının devam edeceğini söylüyor. Bana göre Nisan’da faiz indirimi olmayacağı hemen hemen kesinleşti. Mayıs ya da en geç Haziran da faiz indirimi gelebilir. Bu sert bir indirim olmaz. 100 baz puan olabilir” dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder