3 Şubat 2018 Cumartesi

Küresel iyimserlik ve BIST'te zirve yürüyüşü

Bu hafta Fed’e yönelik beklentiler dolara güç verebilir. Bu nedenle düşüşte 3.73 güçlü destek, yükselişte 3.85 yeni hedef olabilir. Borsada ise haftalık ve günlük kısa vadeli hareketli ortalamalar yükseliş ivmelerini koruyor...

KÜRESEL ölçüde risk iştahı yüksek seyrederken, yurtiçinde de geçtiğimiz haftalarda yurtiçinde dalgalı bir görünüm oluşmasına neden olan jeopolitik risklerin, başlayan operasyona rağmen etkisinin azaldığını görüyoruz. Bunda şu ana kadar uluslararası toplumun önemli aktörlerinden operasyon için itidal çağrıları dışında önemli bir tepki gelmemesi hatta bazı müttefiklerimizden Türkiye’nin tezlerini destekleyici mesajlar gelmesinin etkili olduğunu söylemek mümkün. Piyasanın en fazla merak ettiği konuların başında yer alan ABD’nin operasyona tepkisinin ne olacağı ise, yapılan çok sayıda açıklama ve geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasında gerçekleştirilen telefon görüşmesine rağmen netlik kazanmış değil.

Afrin’de güvenli bölge oluşturulması, olası bir Mümbiç operasyonunda bölgedeki ABD askerlerinin durumu ve hatta ABD’nin görev sahası içinde olan Fırat’ın doğusundaki terör yapılanması konusunda nasıl bir aksiyon alınacağı henüz netleşmiş değil. Zira Cumhurbaşkanı Erdoğan Cuma günü yaptığı açıklamada. Zeytin Dalı Harekâtı’yla ilgili “Münbiç’i de teröristlerden arındıracağız. Münbiç’in sahibi bu teröristler değildir. Ardından Irak sınırına kadar tüm terör unsurlarını temizleyeceğiz” ifadelerine yer verdi. Bu açıklama Fırat’ın doğusuna her an bir operasyon başlayacağını işaret etmiyor olsa da ABD ile müzakerelerin ve görüş aykırılıklarının devam ettiğinin ifadesi oldu. Harekât öncesinde olduğu gibi harekât sürecinde de ABD yönetiminden gelen farklı açıklamalar ve başkan düzeyinde dahi olsa Türkiye’nin endişelerini içeren açıklamaların bölgede aksiyona dönüşmüyor olması iki ülke arasındaki tansiyonun yüksek seyredebileceğini gösteriyor.

YENİ REKORLAR İÇİN GÖZLER YURTDIŞINDA

Başlayan sınır ötesi operasyona rağmen Borsa İstanbul’un yeni rekorlar kırmasını sağlayan atmosferin devamı için küresel ölçüde risk iştahının yüksek seyretmeye devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle bizim piyasalarımız ile birlikte başta her gün yeni rekorlar kıran ABD endeksleri olmak üzere yurtdışı endeksleri de yakından takip etmek gerekiyor. Bu endekslerde olacak bir düzeltme hareketi ve risk iştahındaki bir düşüşün, şu ana kadar olumsuz haber akışına karşı direnç gösteren Borsa İstanbul’un direncini kırabileceğini ve satışların da yükselişte olduğu gibi sert olabileceğini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bu endekslerde satışları getirebilecek ana konulardan biri ise son dönemde artan ABD faizleri ile küresel ölçüde değer kaybeden doların neden olabileceği bir kur volatilitesi olabileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle yurtdışı hisse endeksleri ile birlikte ABD faizleri ve parite hareketlerinin de yakından takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

DOLARIN ZAYIFLIĞI DEVAM EDER Mİ?

Doların uluslararası piyasadaki değer kaybının etkisi ile son üç yılın zirvesinde bulunan Euro/Dolar paritesi geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin açıklamaları sonrası 1.25’in üzerini test ederek bu dönemin zirvesine ulaşmış oldu. Draghi’nin açıklamalarında euro’daki volatilitenin belirsizlik yarattığını vurgulaması ve faiz oranlarının uzun süre boyunca mevcut seviyelerde kalmasını beklediklerini dile getirmesine rağmen, piyasa Draghi'nin ekonomik büyümenin beklenenden güçlü olduğunu söylemini ön plana çıkarmayı tercih etti. Aynı günün akşamında ise ABD Başkanı Trump Davos’ta “Dolar daha da güçlü olmaya gidiyor ve en nihayetinde güçlü bir dolar istiyorum” ifadelerini kullandı. Bu açıklama sonrası paritede düşüşler görülse de henüz net bir dönüş işareti alınabilmiş değil.

Bu hafta 30-31 Ocak’ta gerçekleşecek olan Fed Açık Piyasa Komitesi toplantısında çıkacak mesajların önemli olacağını düşünüyoruz. Fed’den bu toplantıda bir faiz artışı beklenmese de mart ayında yapılacak bir faiz artışına ışık yakılacağını düşünüyoruz. Bu durumun dolara tekrar güç vermeye başlayacağını düşünüyoruz. Paritede olası bir ihracat gelirleri euro ağırlıklı olan birçok şirket için olumsuz olabileceğini, bunun da endeksi baskılayabileceğim göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder