Burdur'un Ağlasun İlçesindeki UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde bulunan Sagalassos Antik Kenti, milattan önce 333 yılına dayanan geçmişiyle kışın bir başka güzel. Bembeyaz bir örtünün altından başlarını çıkaran çam ağaçlarının vadiye uzanıp giden manzaraları harika. Kültür turu yapan Dünyanın Renkleri acentesinin sahibi Fikret Atalay, düzenledikleri turda Sagalassos'un zirvesine yerleşik otellerinde konakladıklarını ifade ediyor. Atalay, antik çağlardan bu yana hiç durmadan akan çeşmeleri, çok iyi restorasyon görmüş Antonin Çeşmesi, agorası, hamamı ve tüm vadiye bakan tiyatrosuyla bu Roma şehrine çocukların da hayran kalacağını söylerken, bölgenin Davraz Kayak Merkezi’ne de yakın olduğunu isteyen ailelerin çocuklarıyla kayak yapabileceğini de kaydediyor. Öte yandan aynı yörede daha da az tanınan bir başka antik kent daha var:
Kibyra. Bu antik kalıntıların ihtişamının Sagalassos'u aratmayacağını vurgulayan Atalay, turun başlangıcının Denizli üzerinden yapılıp ülkemizin üçüncü en derin gölü Salda’ya da uğradıklarını söylüyor.
HEZARFEN TURU
"Uçan Adam Hezarfen'in Maceraları" başlığı altında gerçekleştirilen turda Tünel Meydanı'ndan Galata Kulesi'ne kadar ilgi çekici bir yolculuk yapılıyor. Kendi yaptığı kanatlarla Galata Kulesi'nden Üsküdar’daki Doğancılar semtine kadar uçmayı başaran Hezarfen Ahmet Çelebi'nin
izinde Galata Kulesi'nin en üst katına asansörle çıkıp İstanbul'a kuşbakışı bakılıyor. Hezarfen'in ne kadar uzağa uçtuğunu gördükten sonra İstanbul’un en 'yakışıklı’ merdiveni Kamondo Merdiveni'nde çocuklarla bir hatıra fotoğrafı çektiriliyor. Sonraki durak 500 yıllık Rüstem Paşa Han’da bulunan heykel atölyesi. Burada heykel sanatçısı Nilhan Abla çocuklara çamurdan heykel yapmayı öğretiyor. Çocuklar heykel yaparken anne babalar da İstanbul'un en sıra dışı yapılarından sayılan ve bir zamanlar Katolik Manastırı olan Arap Camisi’ni geziyor hem onun hem de Karaköy'ün geçmişi hakkında anlatılan ilginç hikâyeleri dinliyor.
MİMAR SİNAN'IN ŞİFRELERİ
Bir başka tur da "Mimar Sinan’ın Şifrelerine Yolculuk".
'İstanbul (Muhafızları' Dİarak adlandırılan tur katılımcısı çocuklar Mimar Sinan'ın eserlerini iğreniyor. Çocuklar ve aileleri dev mimarın "Çıraklık eserim" dediği Şehzade Camisi ve "kalfalık eserim" dediği Siileymaniye'yi geziyor. Çocuğunuzla İstanbul'un ortasını gösteren yeşil taşı görecek, Şehzade Camisi'ne giden gizli
BİR BAŞKA TOPKAPI SARAYI
"Çocuklarınızın tarih ve kültürümüzle erken yaşlarda tanışmasını, müze ve ören yerlerini doğru yöntemlerle gezmelerini istemez misiniz?" diye soran turizmci ve profesyonel turist rehberi Şerif Yenen de, "Küçük Sultanlar Atölyesi" adı altında düzenledikleri çok özel bir programdan bahsediyor. Bir drama eğitmeni ve tiyatro sanatçısı eşliğinde yaklaşık iki saat sürecek bir atölye çalışması yaptıklarını anlatan Yenen, "Bu atölye çalışmasında, kendi yayınımız olan Ege ve RomRom'un Maceralı Topkapı Sarayı gezilerini içeren çocuk kitabımızı interaktif bir biçimde işliyoruz. Topkapı Sarayı’nda yaşam nasıldı? Padişahın annesinin nasıl bir etkisi vardı?
Padişahlar, Hanım Sultanlar büyürken neler öğreniyor, nasıl yaşıyordu? Toplantılar nasıl yapılırdı? Bunları atölye çalışması şeklinde yaptıktan sonra, saraya gittiğimizde nereleri göreceğimizi, fotoğraflarıyla eğlenceli bir biçimde çalışıyoruz" diyor. Turun sonraki durağı Topkapı Sarayı. Saray'da çocuklara uzman profesyonel bir rehber eşlik ediyor, yaklaşık iki saat süren gezide Harem Dairesi de geziliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder