Yeni torba yasa tasarısı yatırım, üretim ve istihdamı artıracak bir dizi önlem içerecek. Makine teçhizat yatırımlarına KDV muafiyeti, otomotiv üretimine ÖTV indirimi gelecek. İstihdam seferberliği 2020’ye kadar devam edecek...
HÜKÜMET, yatırım, üretim, ihracat ve istihdamı artıracak hamlelere yoğunlaştı.
Davos Zirvesi’ne katılan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 100’den fazla yerli ve yabancıya Türkiye ekonomisini ve yatırım fırsatlarını anlatırken, Maliye Bakanı Naci Ağbal üretim, yatırım, ihracat ve istihdama yönelik düzenlemeler içeren yeni torba yasa tasarısının detaylarını paylaştı.
Ağbal’m verdiği bilgiye göre, torba yasa tasarısıyla istihdam seferberliği 2020’ye kadar sürecek. Sosyal güvenlik primleri, gelir ve damga vergisi devlet tarafından karşılanacak. İmalat ve bilişim sektörüne daha yüksek istihdam teşviki verilecek. Makine teçhizat harcamaları desteklenecek. Otomotiv sektörünün imalat aşamasında araca takılan teçhizatla ilgili ÖTV iadesi talebi yerine getirilerek, üretim maliyetleri aşağı çekilecek. Asgari ücret yılbaşında açıklanmış olan tutarın altma inmeyecek.
MAKİME YATIRIMIMA TEŞVİK
Bakan Ağbal yaptığı açıklamada, yeni torba yasa tasarısı taslağı üzerinde çalıştıklarım vurgulayarak, bu süreçte diğer bakanlıkların da yasal düzenleme önerilerinin ortaya çıktığım dile getirdi. Ağbal, düzenlemeyi bu hafta Bakanlar Kurulu’na sunup, ardından Meclis’e göndermek suretiyle hayata geçirmeyi istediklerini kaydetti. Ağbal, 2018 ve 2019’da teşvik belgeli olmasa dahi makine teçhizat alımlarma KDV istisnası getirmek istediklerini yine 2018 ve 2019 yıllarında arge merkezlerine alınacak makine ve teçhizatlar ile arge ile doğrudan ilişkili alımlara KDV istisnası yoluyla destek vereceklerini aktardı.
Torba yasa tasarısında kamu taşınmazlarının ekonomiye kazandırılmasına ilişkin düzenlemenin yanı sıra, sporun teşviki için birtakım düzenlemeler de yer alacak.
OTOMOTİV ÜRETİMİNE DESTEK
Otomotiv sektörüne yönelik, yerli otomotiv sektöründe üretim maliyetlerini aşağı çekecek, ÖTV kaynaklı birtakım vergi yüklerini ortadan kaldıracak düzenlemelerinin olacağını söyleyen Ağbal, ihracatın lokomotif sektörü haline gelen otomotivde yerli üretimi destekleyecek çabalar gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
Ağbal, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının iş hayatını kolaylaştıracak, işverenlerin sosyal güvenlik kuramlarına yükümlülüklerini azaltacak, Ekonomi Bakanlığı’mn da hizmet ihracatı başta olmak üzere ihracatı destekleyecek önerileri olduğunu paylaştı.
Hazine Müsteşarlığının Bireysel Emeklilik Sistemi’nin daha gelişmesi noktasında sisteme ilave birtakım destekleyici düzenlemeler getirdiğini dile getiren Ağbal, konut hesabında devlet desteği oranın artırılması, konut edinim aşamasında harçların düşürülmesi veya kaldırılması gibi bir takım destekleyici önerilerin bulunduğunu kaydetti.
10 BİN KOBİ'YE MÜJDE
Yaklaşık 10 bin KOBİ’yi ilgilendiren bir müjde de Ekonomi Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre döviz kazandırıcı hizmetler sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’ler Türk Exim-bank destekleri kapsamına alındı. Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamada, Eximbank’m ihracatın ve döviz kazandırıcı hizmetlerin finansmanında, ürün ve hizmet çeşidini artırmak amacıyla yeni düzenlemeleri hayata geçirmeye devam ettiği vurgulanarak, “Banka tarafından yapılan son düzenleme ile döviz kazandırıcı hizmetler sektöründe faaliyet gösteren KOBÎ’lerin, Bankanın kullandırdığı düşük maliyetli kredi imkanlarından daha fazla yararlanmalarının sağlanması amacıyla KOBİ tanımının kapsamı genişletildi” denildi. Böylece, döviz kazandırıcı hizmetler sektöründe faaliyet gösteren KOBİ niteliğindeki yaklaşık 10 bin firma daha bankanın avantajlı kredi imkanlarından yararlanabilecek.
CAZİBE MERKEZİ ŞARTLARI DEĞİŞTİ
Cazibe Merkezleri Programı kapsamındaki 23 ilde, özel sektör tarafından yapılacak imalat sanayi, çağrı merkezi ve veri merkezi yatırımlarının desteklenmesine ilişkin usul ve esaslar yeniden belirlendi. 25 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle, Cazibe Merkezi Programı’nın kapsamı daraltıldı. Karara göre, program kapsamındaki illerde desteklenmesine karar verilen yatırımlar, Cazibe Merkezleri Programı Değerlendirme Komitesi tarafından uygun bulunması halinde enerji desteği ile Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında sağlanan destek unsurlarından 6. Bölge şartlarında, uygulanan oran ve sürelerle yararlanacak. Böylece söz konusu yatırımlarda gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, KDV iadesi, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, sigorta primi desteği, gelir vergisi stopajı desteği, faiz desteği ve yatırım yeri tahsisinden 6. Bölge oran, süre ve şartlarında yararlanabilecek. Bu desteklere ilave olarak ise işletmeye geçilmesini müteakip gerçekleşen sabit yatırım tutarının yüzde 25’ini aşmamak üzere aylık elektrik enerjisi giderlerinin azami yüzde 30’u üç yıl süreyle işletme bazında 10 milyon TL’ye kadar “enerji desteği” olarak sağlanabilecek. “Cazibe Merkezleri Değerlendirme Komitesi”nde, programın koordinasyonundan sorumlu Ekonomi Bakanı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Kalkınma Bakam ve Maliye Bakanı yer alacak.
SABİT YATIRIM TUTARI
Karar kapsamında desteklenecek imalat sanayi yatırımları için 2 milyon TL’lik asgari yatırım şartı Tunceli, Bayburt, Ardahan, Gümüşhane, İğdır ve Erzincan illeriyle sınırlı olacak. Asgari yatırım şartı Hakkari, Bingöl, Kars, Siirt, Bitlis, Muş ve Şırnak’ta 4 milyon TL, Ağrı, Batman, Elazığ, Adıyaman, Erzurum, Malatya, Mardin, Van, Diyarbakır ve Şanlıurfa’da 5 milyon TL olarak uygulanacak. Çağrı merkezi yatırımlarında destek unsurlarından yararlanabilmek için ise yatırımın asgari 200 kişilik istihdam sağlaması gerekecek. Belirlenen uluslararası standartlan sağlayan veri merkezi yatırımlarında da merkezin asgari 5 bin metrekare beyaz alan (standartlara uygun veri merkezi alanı) ihtiva etmesi gerekiyor.
Programın yürürlüğe girdiği ilk tarih olan 22 Kasım 2016 tarihinden itibaren yapılan müracaatlara istinaden düzenlenen teşvik belgeleri de bu program kapsamındaki desteklerden yararlanabilecek. Desteklenmesi uygun bulunan yatırımlar için son müracaat tarihi 31 Aralık 2020 olacak.
DÖVİZLE BORÇLANMA
Hükümet reel sektörün döviz borçlanmasını kurala bağladı. Döviz cinsi kredilerde yeni dönem 2 Mayıs 2018’te başlayacak. Dövize endeksli TL kredi dönemi kapanacak. Türkiye’de yerleşik kişilere yurtdışından ve yurtiçinden dövize endeksli kredi kullandırılmayacak. Reel sektörün döviz kredisi ile borçlanması döviz gelirine göre mümkün olacak. Resmi Gazete’de yayımlanan ve 2 Mayıs itibarıyla yürürlüğe girecek olan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Bakanlar Kurulu Kararı’na göre döviz geliri olmayan Türkiye’de yerleşik kişiler, yurtdışından ve içinden bazı istisnalar dışında döviz kredisi temin edemeyecek. Bu istisnalar arasında kamu kurum ve kuruluşları, bankalar ile Türkiye’de yerleşik finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve finansman şirketlerinin kullanacakları döviz kredileri yer alacak. Türkiye’de yerleşik gerçek kişiler yurtdışından ve içinden döviz kredisi kullanamayacak.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, dövizle borçlanmaya sınırlamanın kurda oynaklığı ve risk primini azaltacağını, enflasyon dinamiklerini iyileştireceğini söyledi. Şimşek yaptığı açıklamada, Türkiye’de dövizle borçlanan 28 bin şirketin 26 bininin KOBİ olduğunu belirterek, bu şirketlerin kur riski yönetme kabiliyetlerinin neredeyse hiç olmadığını vurguladı. Bundan sonraki adımın büyük şirketlere yönelik olduğunu ifade eden Şimşek, “Yaklaşık 2 bin 118 büyük ölçekli şirket var ve bunların açık pozisyonu yaklaşık yüzde 80” dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder