28 Ocak 2018 Pazar

Jeopolitik riskler ekonominin önüne geçti

Borsada kısa vadeli trend göstergeleri günlük grafikte aşağı yönlü ivmelerini koruyor. Gelişmelere bağlı olarak risk fiyatlaması etkili olursa dolarda teknik olarak 3.8860 seviyesi gündeme gelebilir...

SURİYE’YE yönelik operasyon beklentilerini artıran açıklamaların ardından konunun muhatabı Suriye, Rusya ve ABD tarafından gelen mesajlar piyasalarımızda hafta boyunca dalgalı bir görünüm yaşanmasına neden oldu. Önceki hafta dile getirilen operasyon söylemleri piyasalarımız üzerinde çok fazla etki yaratmazken, geçtiğimiz hafta bu operasyonun çok kısa bir süre içinde başlayacağının ifade edilmesi tedirginliğini artırdı. Hafta içinde ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay Ryan Dillon’m Afrin, koalisyonun operasyon alanı içerisinde değil şeklindeki sözleri, ABD’nin operasyona yeşil ışık yaktığı şeklinde yorumlandı. Bu açıklama sonrası Borsa İstanbul Sah günü başladığı yükselişini haftanın son gününe kadar devam ettirerek operasyon söylemlerinin neden olduğu tüm kayıplarını geri aldı.

Ancak haber akışı bununla kalmadı Perşembe günü Suriye Dışişleri Bakanı Yardımcısı, Türkiye’den Afrin’e yönelik herhangi bir askeri operasyon bir saldırı eylemi olarak değerlendirileceğini, Türk savaş uçaklarının olası bir saldırısında Suriye hava savunmasının Türk uçaklarını vurmaya hazır olduğunu açıkladı. Bu açıklama operasyona Rusya’nın da karşı olabileceği şeklinde değerlendirilirken, haftanın son gününe girerken ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nauert, olası Afrin operasyonu konusunda Türkiye’yi böyle bir adım atmamaya çağırıyoruz şeklinde bir açıklama yaptı. Tüm bu açıklamalar operasyonun zamanlaması, kapsamı ve bölgedeki diğer güçlerle ilişkiler konusunda sora işaretleri yaratırken, Cuma günü Borsa İstanbul üzerinde baskı oluştuğunu gördük. Bu hafta da öncelikli konumuz ekonomik gelişmelerden ziyade Suriye’deki gelişmeler olmaya devam edecek. Bu durum günlük haber akışına bağlı sert dalgaların devam edebileceği şeklinde değerlendirilebilir.

TCMB ÖNEMLİ BİR MESAJ VERDİ

Geçtiğimiz hafta Afrin gündemi nedeniyle geri planda kalan TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı karar metninde enflasyon vurgusunun artırılmış olması önemli bir gelişme olarak kayda geçti. Kurul önceki toplantı metinlerinden farklı olarak, enflasyondaki bozulmanın yanma enflasyon beklentilerindeki bozulmayı da ekleyerek, baz etkisi ve geçici faktörlerden bağımsız bir şekilde enflasyonda belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar sıkı duruşun korunacağı mesajı verildi. Bu açıklamanın anlamı, aralık ayında başlayan baz etkisi kaynaklı düşüşün yılın ilk çeyreğinde devam etmesinin bir faiz indirime neden olmayacağı şeklinde yorumlanabilir. Mart ayında da beklenen Fed faiz artışı ile TCMB’nin sonraki birkaç aylık dönemde de faiz artışı ihtimalinin azalacağını göz önünde bulundurursak, en azından yılın ilk yarısı için faizlerde anlamlı bir düşüş beklememek gerektiğini düşünüyoruz.

DAVOS SÜRPRİZLERE HER ZAMAN AÇIK

Dünya Ekonomik Forumu’nun Davos Zirvesi, 23-26 Ocak tarihlerinde İsviçre’nin Davos kasabasında başlıyor. Davos toplantıları esnasında global ekonomiye yön veren isimlerin yaptığı açıklamalar piyasalarda da önemli etkiler bırakabiliyor. Bu nedenle bu zirve piyasaların gündeminde önemli bir yer teşkil edebilir. Zirveye Türkiye’den de Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya katılıyor.

AVRUPA MERKEZ BANKASI TOPLANIYOR

Geçtiğimiz hafta piyasaların bundan sonraki seyri üzerinde kurlar tarafındaki hareketlerin belirleyici olabileceğini belirtmiştik. Bu görüşümüzü korumaya devam ediyoruz. Bu hafta Avrupa Merkez Bankası toplantısı gerçekleşecek. Toplantı öncesinde Avrupa Merkez Bankası yetkililerinden gelen açıklamalar dikkat çekiciydi. Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Vitor Constancio, bir gazeteye verdiği demeçte, euro’nun son dönemdeki yükselişi ile ilgili temel ilkelerdeki değişiklikleri yansıtmayan ani hareketler konusunda endişeli olduğunu ifade etti. Değerlenen euro’nun bölge ekonomisi için oluşturduğu riskleri ve geçtiğimiz yıllarda bu yükselişten duyulan rahatsızlık göz önünde bulundurulduğunda, Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin bu sefer çok daha temkinli bir tutum sergileyeceklerini düşünüyoruz. Bu toplantının ardından şubat ayının ilk gönü sonlanacak Fed toplantısında bir faiz değişikliği kararı beklemiyor olsak da mart ayı beklentisini kuvvetlendirecek ifadeler kullanılması olasılığı oldukça yüksek. Ardından Fed’de olacak başkanlık değişimi de piyasanın yeni başkam test etmesine neden olabilecek bir gelişme. Tüm bu süreçte alınacak kararların ve yapılacak açıklamaların euro/ dolar başta olmak üzere tüm pariteler üzerinde sert hareketler getirme olasılığı oldukça yüksek olacaktır. Kurlardaki hareketlerin de diğer tüm piyasalar üzerinde sert etkiler oluşturabileceğini düşünüyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder