6 Haziran 2018 Çarşamba

En büyük yapay zeka topluluğu

Gönüllülerin kurduğu Deep Leaming Türkiye Topluluğu, yapay zeka çalışmalarım bir nevi toplumsal sorumluluk projesi olarak görüyor. Yapay zekaya ilgi duyan herkes bu açık platformda buluşabiliyor...

ÜLKEMİZDE gönüllülük esasına dayalı çalışan veya iyi bir amaç için zamanım ayırarak katkıda bulunmaya çalışan insan sayısının artması, geleceğe daha da güvenle bakmamızı sağlıyor. Üstelik bu gönüllüler bilimin-sam, akademisyen ve gençlerden oluşuyorsa, böyle oluşumlara destek vermek, toplumsal gelişmelerin önünü açmak anlamım taşıyor.

Yapay zekayı bir toplumsal sorumluluk projesine dönüştürerek lise ve üniversite öğren-v çilerini eğiten ve rehberlik eden Deep Leaming Türkiye Topluluğu, Ağustos ayında kurulmasına rağmen şimdiden binlerce gence ulaştı. Bu topluluk, yapay zekaya ilgi duyan veya kariyerini bu alan üzerine kurmak isteyen gençlere yardım ettiği gibi bilimin-sanlarınm açık platformda bilgi paylaşımında bulunmalarını da sağlıyor.

Adını, en basit anlatımıyla bir tür yapay zeka teknolojisi olan “derin öğrenme”den (deep leaming) alan Deep Learning Türkiye’yi, kurucularından Haliç Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Bölümü’nden Merve Ayyüce Kızrak anlattı...

Topluluk hangi amaçla, kaç kişiyle kuruldu?

Deep Learning Türkiye, ülkemizin en büyük ve en etkili yapay zeka topluluğu. Türkiye’de derin öğrenme, makine öğrenmesi, istatistik, veri bilimi, optimizasyon gibi yapay zeka teknolojileri alanında farkmdalık yaratmak, bu alanda çalışan, ilgilenen kişileri bir araya getirerek tecrübe, bilgi, birikim paylaşımını sağlamak ve bir arada somut çalışmalar yapmak amacıyla kurduk. Kurulurken iki gönüllüydük, şimdi dokuz kişilik bir ekip yönetiyor. Mühendislik ve bilişim alanında kadınlar olarak sayıca az olmamız nedeniyle kadınlara pozitif ayrımcılık yapmaya çalışıyoruz. Topluluk içinde aktif üyelerimizin ve yönetim ekibimizin yaklaşık yüzde 50’sini kadınlar oluştursa da topluluğun geneline baktığımızda kadınların oranı yüzde 20. Akademisyenler, profesyoneller, girişimciler, öğrenciler, kurumsal şirketlerin üst düzey yöneticilerinden oluşan 700’ü aşkın üyemiz var. Sosyal mecralarda 20 bine yakın kişi tarafından takip ediliyoruz, bu çok heyecan verici.

Türkiye'nin her yerinden katılım var mı?
Yapay zeka çalışmalarını İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde yaşayanlarla kısıtlamamak ve mekândan bağımsız olarak hareket edebilmek için çalışmalarımızın büyük bir kısmını çevrimiçi olarak gerçekleştiriyoruz. Etkinliklerimizi İstanbul’un iş merkezi olan Maslak-Levent hattıyla sınırlandırmıyoruz. Türkiye’nin farklı şehirlerinde aktif olmaya özen gösteriyoruz. iletişim aracı olarak dünya çapında genelde 050ın tutkunu yaklaşık 90 milyon kişi tarafından kullanılan Discord isimli bir uygulamayı kullanıyoruz. Aramıza katılmak isteyen kişiler internet sitemizde yer alan form aracılığıyla başvuru yapabiliyor. Bilgisayarlı görüden doğal dil işlemeye, drone’lardan insansız deniz araçlarına, etik ve hukuktan yapay zekayla ilgili caps’lere, donanım ürünlerinden bulut servislerine kadar birçok konuyla ilgili kanalların bulunduğu topluluğumuzda bilimsel makale, blog yazısı, video gibi içerikler paylaşıyoruz. Böylece fikir alışverişi yapıyoruz. Açık platform olduğu için ilgilenen herkes faydalanabiliyor. Hatta tavsiye ettiğimiz eğitimleri alan kişilerin sorularını 24 saat içinde cevaplıyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder