26 Haziran 2018 Salı

Seçim öncesi dönemde hisse performansları

Nefesler tutuldu, herkes seçim sonuçlarını bekliyor. Seçimlerle birlikte önemli bir belirsizlik unsuru geride kalacak. Bu nedenle kısa vadede piyasanın genelinde olumlu tepki görülme olasılığı var...

SON dönemlerde gerek küresel gerekse de yurtiçi piyasalarda stres ön plandaydı. Dış dinamiklere bakıldığında, öne çıkan iki temel risk unsuru önemli gelişme merkez bankalarının normalleşme adımları ve ticaret savaşı endişesi olduğu görülmekte. Iç tarafta ise piyasalar seçimlere kilitlenmiş durumda. Meclisin dağılımı 24 Haziran akşamı netleşmiş olacak. Ancak, Cumhurbaşkanlığı seçiminin aynı tarihte yani birinci turda sonlanma ihtimali olduğu gibi 8 Temmuz’da ikinci tur oylamaya gidilme ihtimali de mevcut.

Seçimlerin sona ermesiyle birlikte mevcut durumda belirsizliğe yol açan önemli bir unsurun geride bırakılacak olması bile tek başına 24 Haziran ve/veya 8 Temmuz sonrasında kısa vadeli piyasa tepkilerinin olumlu olmasım sağlayabilir. Seçimlerin erkene alınmasının yaşanması muhtemel belirsizlik sürecini kısaltacak olmasının kısa bir süre de olsa yurtiçi piyasalarda olumlu etki bıraktığını unutmayalım. Olası tepkinin kalıcı bir pozitif ayrışmaya dönüşebilmesi açısından temel belirleyici yılın ikinci yarısında beklenen yavaşlamanın, piyasa gerçeklerine uygun, uyumlu ve başarılı bir politika bileşimiyle yönetileceğine yönelik güven veren bir tablo oluşması olacak.

İÇ VE DIŞ DİNAMİKLER

Orta vadede temel makroekonomik göstergelerin seyri açısından seçim sonrasında oluşacak siyasi tablo ve uygulanacak olan ekonomi politikası bileşimi (para ve maliye politikası) son derece kritik.

Zira yakın dönemde TL’de gözlenen sert değer kayıpları ile para politikasında gecikmeli de olsa yapılan güçlü sıkılaşma yılın ikinci yarısında ekonomik büyüme üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturacak. Ayrıca, yakın dönemde yüksek seyreden cari açık ve enflasyon tarafında gözle görülür normalleşme/düşüş eğilimi yüksek ihtimalle üçüncü çeyrek sonlarına ait verilere kalacak.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının da seçim sonrası oluşacak tabloya göre aksiyon alabileceklerine yönelik açıklamalar yaptığını da hatırlatalım. Ayrıca, dış dinamiklerde gelişmekte olan ülkelerin aleyhine esmekte olan rüzgâr nedeniyle, seçim sonrasındaki dönemin bizim özelimizdeki gelişmelerden bağımsız olarak gelişmekte olan ülke piyasalarının geneli açısından pek kolay olmayacağını da göz ardı etmemek lâzım.

OLUMLU TEPKİ OLASILIĞI YÜKSEK

Yukarıda belirttiğimiz gibi seçimlerle birlikte önemli bir belirsizlik unsurunun geride kalacak olması nedeniyle kısa vadede piyasanın genelinde olumlu tepki görülme olasılığı bulunuyor. Oluşan stres endeksin geneline baskı unsuruna yol açarak birçok hissenin değerlemeler açısından düşük seviyelere gerilemesine neden oldu. 2018 yılı beklenen kârlar üzerinden 6.5-7.0 x Fiyat/Kazanç oranı civarlarında işlem gören Türk hisseleri için siyasi ve ekonomik istikrar ortamında değerleme & hisse başına kâr büyümesi açısından önemli bir soru işareti olmayacağını söylenebilir.

Geçmiş dönemdeki seçim sonuçlarına ilişkin döngülerde görüldüğü gibi, piyasa ve ekonomi açısından olumlu yorumlanacak bir sonuç oluşması da genele yayılan bir yükseliş yaşanması ihtimalini destekleyecektir. Bu varsayımlar doğrultusunda, yakın dönemde özellikle endekse göre olumsuz ayrışmış olan büyük ölçekli vc likit hisselerde kısa vadede önemli bir tepki hareketi söz konusu olabilir. Bundan dolayı, bu hisselerin hangileri olabileceği konusunda fikir vermesi açsından BIST-100 şirketlerini aşağıda liste hâlinde verilmiş olan kriterlere göre filtreledik ve uyumlu olanları tablo hâlinde hazırladık (Tablodaki sıralama, relatif getiri düşükten yükseğe doğru olacak şekilde yapıldı).

TEMKİNLİ HAREKET EDİLMELİ

Bu tablo değerlendirilirken, getiri performansının yanı sıra diğer göstergeleri de dikkate almak sağlıklı olacaktır.

Pazartesi açılışta ve öğleden sonra ABD piyasalarının açıldığı saatlerde hisselerde sert fiyat hareketleri görülebileceğinden panik alım-satım kararları vermekten mümkün olduğunca uzak durmanın yerinde olacağını değerlendirmekteyiz.

Ayrıca, pazar gece yarısından sonra dolar/TL kurunda gözlenecek seyir de borsa açılışının yönü ve ilk fiyatlamaların ne büyüklükte olacağı açısından önemli bir gösterge olarak takip edilebilir.

Ayrıca, 8 Temmuz’da yapılması öngörülen ikinci tura ihtiyaç duyulması gibi seçim kaynaklı belirsizliği bir süre daha devam etmesine neden olabilecek sonuçların, ilk fiyatlamalar olumlu olsa bile, borsada son bir haftada olduğu gibi hacimsiz ve kararsız seyrin gelecek 1-2 haftalık süreçte de sürme ihtimalini artıracağını da not etmekte fayda var.

Oylamaya iki gün kala hazırladığımız yazımızı, seçim sonuçlarının ülkemiz ve ekonomimiz için hayırlı olması dileklerimizle noktalayalım.

EROL GÜRCAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder