31 Ağustos 2019 Cumartesi

48.4 milyar dolar kredi

TÜRK Eximbank, 2019 yılında 48.4 milyar dolar finansman desteği sağlayacak. TL kredi desteğinin kapsamını genişleterek TL ile ihracat yapan tüm ihracatçılara sunacak olan Türk Eximbank, bir anlamda yerel para ile ticareti teşvik cdccek. Banka, 2019’da tarım sektörüne yönelik finansman desteğini sürdürecek, diğer finansman desteklerinin hacmini artıracak. Alacak sigortası poliçeleri asli teminat unsuru olarak kabul edilerek ihracatçı firmaların yurtiçi veya yurtdışı vadeli alacaklarının iskonto edilmesi yaygınlaştırılarak, ihracatçıların ticari banka mektuplarına olan ihtiyaçları azaltılacak. 2019 yılında “Teminat Mektubu Programı” ile “İşletme Sermayesi Garanti Programı” adıyla iki yeni garanti programı Türk Eximbank tarafından hayata geçirilecek.

“Teminat Mektubu Programı” kapsamında yurtdışına yönelik müteahhitlik ve diğer işleri üstlenen Türk firmalarına ihtiyaç duyacakları geçici, kesin ve avans teminat mektubu sağlanacak. “İşletme Sermayesi Garanti Programı” ile ihracatçıların sevk öncesi ve sevk sonrası dönemde ihracat işlemlerine ilişkin işletme sermayesi ihtiyaçlarının karşılanması için ticari bankalardan temin edecekleri nakdi kredilere Türk Eximbank tarafından garanti verilecek. İhracatçı firmaların işletme sermayesi ihtiyacı karşılanacak ve kredi limit imkanları artırılacak. İki yeni program ile ihracatçıların ve yurtdışında faaliyet gösteren müteahhitlerin Eximbank garantisi ile finansmana ulaşmalarına katkı sağlanacak.


İHRACATIN YÜZDE 26'SI FONLANDI

2018’de 168.1 milyar dolarla Cumhuriyet tarihi rekorunu kıran ihracatın yüzde 26’sını fonlayan Türk Eximbank, 2019’da 182 milyar dolar ihracat hedefine kilitlenen ihracatçıların yine destekçisi olmaya hazırlanıyor. İşte böyle bir dönemde Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ile 2019 yılı hedeflerini konuştuk. 2019’da 29.4 milyar doları kredi, 19 milyar doları sigorta olmak üzere dolar bazında geçen yıla göre yüzde 10 artışla toplam 48.4 milyar dolar finansman desteği sunmayı hedeflediklerini belirten Yıldırım, 2019 sonunda ihracata destek oranınm yüzde 27 olmasını planladıklarını kaydetti.

Yıldırım, 2018’de Banka’nın özkaynakları ile fonladığı “Sevk Öncesi TL İhracat Kredisi” ve “İhracata Hazırlık TL Kredisi’ni” sadece KOBİ’lere kullandırdıklarını vurguladı. 2018 Haziran’da imzalanan protokol kapsamında TÜRSAB üyesi KOBİ niteliğindeki A grubu seyahat acentelerine finansman sağlamaya devam edeceklerinin altını çizen Yıldırım, “2019’da ise sıklıkla talep edilen TL kredi desteğinin kapsamı genişletilerek sadece KOBİ’lere kullandırılan söz konusu kredilerin TL ile ihracat yapan tüm ihracatçılara sunulması ve böylelikle yerel para ile ticaretin de teşvik edilmesi planlanmaktadır” dedi. Yıldırım, geçen yıl Türk Eximbank’ın sağladığı toplam TL kredi desteğinin 7.7 milyar TL’ye ulaştığını vurguladı.

Tarım sektörüne yönelik finansman desteğinin 2019’da da sürdürülmesinin hedeflendiğini belirten Yıldırım, bu çerçevede 23 Kasım 2018’de uygulamaya alman “Mevsimsel Kredi Destek Programı” ile tarım sektörüne ayrılan ve sadece son bir ayda yarısına yakını sektöre aktarılan 200 milyon dolarlık ilave kaynaktan bu yıl da azami sayıda tarım ihracatçısının yararlanmasının hedeflendiğini aktardı.

TANITIM FAALİYETLERİNE DEVAM

Yıldırım, 2019’da diğer finansman desteklerinin de hacmini artırmayı hedeflediklerini vurguladı. TCMB kaynaklı reeskont kredisinden hiç yararlanmamış firmalar öncelikli olmak üzere tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerine devam edileceğini kaydetti. TCMB’nin Türk Eximbank’a tanıdığı kredi limitinin 17 milyar dolar olduğunu söyleyen Yıldırım, ihracatçı firmalara faktoring şirketleri aracılığı ile de kullandırılan uygun maliyetli bu fonun kullanım oranının artması için faktoring şirketleri ile görüşmeler yapıldığını kaydetti.

Yıldırım, katma değeri yüksek, orta/ileri teknoloji ürünleri olan yatırım malları ihracatının finansmanına yönelik olarak, Eximbank’ın yurtdışı sigorta poliçesinin asli teminat kabul edilerek vadeli ihracat alacaklarının sevk sonrası aşamada iskonto edilmesine dayalı “İhracat Alacakları İskonto Programı’nm” yaygınlaştırılmasını hedeflediklerini söyledi. Yıldırım, “Ticaret Bakanlığı’nın Bankamıza sağladığı faiz desteğiyle, ihracat Alacakları İskonto Programı kapsamında alıcı firmalara tahsis edilecek kredilere OECD düzenlemelerinde öngörülen minimum faiz oranı olan CIRR (Ticari Referans Faiz Oranı) uygulanmaya devam edilecek” dedi.

FİNANSMANA ERİŞİM KOLAYLAŞACAK

Türk Eximbank’ın yüksek teknoloji ve yeni ürünlerle ilgili reeskont programlarında yeni pazarlarla ilgili bir ayrıcalık sağladığına dikkat çeken Yıldrrım, diğer ihracat ürünleri için sekiz aya kadar reeskont programlarını kullandırırken yüksek teknoloji ve yeni pazarlara ticaret yapanlar için vadenin bir yıla çıktığını vurguladı. Teminat mek-tupsuz kredi olanaklarının artırılması ve yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalara değinen Yıldırım, halihazırda Hazine destekli kefalet sistemi kapsamında kredilerde ihracatçı firmanın rating notuna göre ipotek, rehin veya kefalet tesisi ile kredi kullandırılabildiğine dikkat çekti. Türk Eximbank’ın bu konudaki tecrübesi arttıkça farklı teminatların da kabul edilmesinin gündeme geldiğini dile getiren Yıldırım, Banka tarafından ihracatçı firmaların yurt dışı ve yurt içi vadeli satışlarının İhracatçıların teminat mektubu temin etmekte yaşadığı sorunlara karşı çözüm olarak geliştirilen dönüşüm ile 2018 yılı içerisinde banka teminat mektubu dışındaki teminatlarla 4.2 milyar dolar kredi desteği sağlandığını dile getiren Yıldırım. “Bu destek 2019’da Banka’rıın sigorta poliçesinin asli teminat olarak kullanımının artırılması ve uygulamaya alınacak yeni garanti programlarının desteğiyle arttırılacak ve ihracatçıların finansmana erişimleri kolaylaşacaktır” dedi.

SİGORTA MEKANİZMALARI

Yıldırım, 2019’da ihracatçıların değişen finansman ihtiyaçlarının karşılanması, ihracat kredi sigortası kullandırım hacminin artırılmasına yönelik çalışmalara da değindi. Bu kapsamda 2019’da, kredi sigortası programları çerçevesinde ülke ve alıcı kapsam koşullarının, dünya üzerindeki genel, bölgesel veya yurtiçi ekonomik ve politik koşullara bağlı olarak ortaya çıkacak ihtiyaçlar doğrultusunda sürekli izlenerek güncelleştirileceğini ve uygulanan prim oranları gerekli görüldüğünde revize edilebileceğini bildiren Yıldırım, sigortalanan sevkiyat hacminin artırılmasına yönelik olarak tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine artan hizmet ağı ve ihracat destek hizmetleri merkezi aracılığıyla hız verileceğini kaydetti.

YURTDIŞINDAN 4 MİLYAR DOLAR

Kredi imkanlarının giderek daraldığı küresel kriz koşullarında Türk bankacılık sektörü bünyesindeki fonların çağdaş ürünler vasıtasıyla ihracatın finansmanına kanalize edilmesi amacıyla, Türkiye’de faaliyet gösteren ticari bankalar, faktoring şirketleri veilgili diğer finansal kuruluşlarla yapılan işbirliğinin 2019 yılında yaygınlaştırılacağını aktaran Yıldırım şunları kaydetti:

“Aynı zamanda, gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında faizsiz bankacılık ürünleri sunan banka ve finans kuruluşlarının fonlarının sigortalı ihracatın hizmetine aktarılması için uygun modellerin oluşturulmasını da hedefliyoruz. Türk Eximbank’m yurtiçi ve dışı sigorta poliçesinin asli teminat unsuru olarak kullanımı yaygınlaştıkça, bir yandan kredi hacminin artırılması sağlanırken diğer yandan da sigorta hacmi artırılmış olacak. İhracatçılarımız önemli bir teminat enstrümanına kavuşacak.”

SEKİZ YENİ ŞUBE AÇILACAK

Yıldırım, Türk Eximbank’ın 2018 yılı sonu itibarıyla toplamda 12 şubeye ve 15 irtibat bürosuna ulaştığını belirterek, 2019’da sekiz yeni şube daha açarak toplam 20 şubeye ve dört yeni irtibat bürosu daha açarak toplam 19 irtibat bürosuna ulaşmayı hedeflediklerini vurguladı. Yıldırım, Türk Eximbank’ın hizmet alanına yönelik bilgiler de verdi. Türk Eximbank’ın ürünlerinin yurtiçi krediler, alacak sigortası, uluslararası krediler (alıcı kredileri) olmak üzere üç ana başlık altında toplandığını söyleyen Yıldırım, Banka olarak mal ve hizmet ihracatçılarına 30 farklı program ile finansman hizmeti sunduklarını aktardı. Türk Eximbank’ın ihracatçıların finansman ihtiyaçlarını piyasadaki en uygun faiz oranları ile karşıladığını dile getiren Yıldırım, “Banka’nın faiz oranları TL kredilerde 14.79, döviz kredilerinde Libor/Euribor+3.50, TCMB Reeskont Döviz Kredilerinde ise Libor+0.40-0.65 aralığında.

Ayrıca, kısa vadeli kredilerde 120 ile 360 gün arasında vadeler sunulmakta olup, orta-uzun vadeli kredilerde ise 3 ile 10 yıl arasında vade seçenekleri mevcut” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder