BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumırnun (BDDK) Kasım ayı sonunda cep telefonu, tablet ve bilgisayar alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesini düzenleyen hava yolları, seyahat acenteleri ve konaklamayla ilgili yurtiçine ilişkin harcamalarda taksit sınırım altı aydan dokuz aya çıkaran bir yönetmelik yayınlamıştı. Bu kararla birçok sektörde kredi kartına getirilen taksit sınırlaması gevşetildi ve taksit sayısı artırıldı. Ekonomideki çarkların daha iyi dönmesi için sürekli tedbirler alan ekonomi yönetiminin bu kararı sonrasında birçok sektörde olumlu gelişmeler yaşandı. Bu yönetmeliğe Ocak başında bir yenisi daha eklenerek 3 bin TL’nin altında fiyata sahip televizyonlarda da taksit miktarı üçten dokuza çıkarıldı. Böylece elektronik cihaz, cep telefonu, televizyon, turizm ve seyahat harcamaları başta olmak üzere bir dizi sektörde taksitli alışverişin önü açıldı.
Biz de bu yönetmeliğin piyasalara etkisi nasıl oldu, alışverişlere canlılık getirdi mi sorusunun peşine düştük. Çeşitli sektörlerin önde gelen isimlerine ulaşarak taksit imkanının yansımalarını sorduk. Turizmden elektroniğe, televizyondan cep telefonuna birçok sektör ve ürünün nabzını tuttuk. Yaptığımız araştırmada taksitli alışveriş imkanının tüketici davranışlarını doğrudan etkilediğini gözlemledik. Bazı segmentlerde satışların yüzde 30’un üzerinde artacağını öğrendik. Televizyon satışlarında yüzde 25’in üzerinde artışlar beklenirken, tam da erken rezervasyonun yaşandığı bu dönemde taksit imkanının artmasının turizm sektörüne olumlu yansıyacağının haberlerini aldık.
"ERKEN REZERVASYONLARI ARTIRACAK"
Malum turizm sektörü geçen yıl çok iyi bir sezon geçirdi. Seyahat harcamalarında taksit imkanı sektör için çok önemliydi. Altı ay olan taksit imkanı dokuz aya çıkarıldı. Turizm sektörü temsilcileri taksit miktarındaki artışın erken rezarvasyonlarda ciddi bir hareketlilik getireceğini düşünüyor. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkam Timur Bayındır,
“Turizm sektörü, tüketici açısından taksit uygulamasının en fazla talep gördüğü alanların başında geliyor. Kredi kartıyla yapılacak harcamalarda taksit sayısı, seyahat acenteleri ve konaklamayla ilgili yurtdışına ilişkin harcamalarda altı ay, hava yolları, seyahat acenteleri ve konaklamayla ilgili yurtiçine ilişkin harcamalarda dokuz ay olarak belirlendi” değerlendirmesini yapıyor.
Taksit sayısının artırılmasının iç turizm hareketine olumlu yansıyacağını söyleyen Bayındır, uygulamanın şehir otelleri açısından çok fazla etkisi olmayacağım ama sahil otelleri açısından çok faydalı olacağını düşünüyor. Bayındır sözlerini şöyle sürdürüyor: “Tüketici açısından taksit sayısının fazla olması hâlâ çok cazip bir uygulama. Taksit sayısının artırılması erken rezervasyon kampanyalarını da olumlu etkileyecek nitelikte. Tatilci daha uygun şartlarda bugünden yaz sezonu tatilini satın alabilir, bugünden daha uygun koşullarda tatil planlaması yapabilir.”
DAHA RAHAT ÖDEME İMKANI
Tura Turizm Perakende icra Kurulu Üyesi ve ABC Turizmin Yönetim Kurulu Başkanı Ayşin Arca da yaptığı değerlendirmede, taksit sayısının artırılmasının sadece yurtiçi otel ve tur satışlarında gerçekleştiğine, yurtdışı tur satışlarında bu sayının hala altı olarak durduğuna dikkat çekiyor ve “Yurtdışı tur ve otel satışı yapan operatörler bu avantajı maalesef kullanamıyor. Bu da haksız rekabete yol açıyor. Yurtdışına tur ve otel satışı yapan operatörler için de taksit miktarının artırılmasının sektörü hareketlendireceğini ve m haksız rekabetin önüne geçeceğini düşünüyorum” diyor.
Tatilsepeti.com Genel Müdürü Koray Küçükyılmaz ise, taksit sayısının artmasının pazara olumlu olarak yansıyacağını, bu sene otel fiyatlarında yaşanan artış karşısında taksit sayısının artması ile tüketicilerin daha rahat ödeme imkanına sahip olacağını söylüyor. Bununla beraber artan faiz oranları
nedeniyle turizm firmalarının kart maliyetlerinin arttığını ve bu artışın tüketicilere kısmen de olsa yansıdığını belirtiyor. Küçük-yılmaz sözlerine şöyle devam ediyor:
“Taksit sayılarının dokuzdan altıya çıkmasının satışların artmasına pozitif etkisi muhakkak olmuştur. Ancak bunun etkisinin tam olarak ne kadar olduğunu bilmek mümkün görünmüyor. Zira artan konaklama fiyatları ve kısmen de olsa tüketiciye ilave bir yük olarak yansıyan kredi kartı maliyetleri, satışları olumlu yönde etkilemiyor. Taksit sayısının artmasının, ödeme kolaylığı arayan tüketici tarafından olumlu karşılanacağını düşünüyoruz.”
TV SATIŞLARI YÜZDE 25 ARTACAK'
Son kararla fiyatı 3 bin TL’nin altında olan televizyonlarda taksit imkanı üç aydan dokuz aya çıkarıldı. Bu karar özellikle yerli televizyon üreticilerini heyecanlandırdı. Türkiye’de televizyon satışının 3.5 milyon adeti geçtiği yıllar oldu. 2017’de 3 milyon, 2018’de ise 2.7 milyon adet televizyon satıldı. Fiyatı 3 bin TL’nin altındaki televizyonları orta ve alt gelir grubu tercih ediyor. Haliyle taksit imkanının artması bu kitlenin talebini artırabilecek nitelikte. 3 bin TL’lik bir televizyon aylık 1.000 TL taksitle (üç taksit) alınabilirken yeni tebliğ ile 333 TL (dokuz taksit) aylık taksit ile sahip olunabilecek. Sektör temsilcileri bu kararın satışlarda yüzde 25’lik bir artış sağlayacağına inanıyor.
Arçelik AŞ.’nin Türkiye pazarına yönelik faaliyetlerini yürüten Arçelik Pazarlama AŞ.’nin Genel Müdürü Can Dinçer, kararın satışları olumlu etkileyeceğini belirtiyor. Dinçer, “Uygun ödeme koşullan tüketicinin alışveriş kararında etkili oluyor. Bu karar da satışlara yansıyacaktır” diyor. Bunun yerli televizyon üretim sektörü için ihtiyaç duyulan bir uygulama olduğunu belirten Dinçer, “Taksit sayısındaki artış uygulaması sektörü canlandıracak bir karar. Son aylarda yüzde 30 küçülen pazarı cirosal olarak tekrar büyüme trendine sokacağına inanıyoruz. Araştırmalara göre Türkiye’de, fiyatı 3 bin TL’nin altında olan televizyonlarda satış rakamı 2 milyon adet. Bu rakamın yüzde 25 büyüyerek 2.5 milyon adet seviyesine gelmesini bekliyoruz” diyor.
DARALAN TALEBİ CANLANDIRACAK
Cep telefonlarında taksit imkanı bir süredir yoktu. Cep telefonu sahip olmak isteyenler operatörlerin hat kampanyalarıyla taksit imkanı bulabiliyordu. Yeni düzenleme ile bu durum da değişti. Yeni yönetmelikte, “Fiyatı 3 bin 500 TL’nin üzerinde olan cep telefonu alımı amacıyla kullandırılan kredilerde altı ay olan vade sınırı 31 Ocak 2019’a kadar 12 ay olarak uygulanır” ifadelerine yer verildi. Bu karar da sektörü hareketlendirdi. Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği’nin (MOBÎSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, sektörde döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar neticesinde maliyet artışları dolayısıyla da daralma yaşandığını belirtiyor. Turnacı sözlerine şöyle devam ediyor:
“Sektör temsilcileri olarak bu daralmayı aşmanın yöntemleri üzerinde çalışırken, 1 Eylül 2018 itibari ile BDDK’nm uyguladığı taksit kısıtlama kararı ile sektördeki taksit sayısı 36 aydan altı aya indirildi ve sektörde maalesef yüzde 40 civarında daralma yaşadık. Yeni alınan kararla taksit sayısının kademeli olarak 12 aya çıkartılmasını olumlu karşılıyoruz. Daralan sektöre nefes olacağını ve istihdam kayıplarını önleyeceğini düşünüyoruz” diyor.
Turkcell, Türkiye’nin en büyük GSM operatörü olmasının yanında aynı zamanda önemli bir cihaz satıcısı. Bayilerinde kendi markasıyla telefon satışları da yapıyor. Konuyu değerlendiren Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Murat Erkan, ““Kasım sonunda gelen taksit sayısındaki artışın satışlarımıza olumlu etkisi oldu. Aralık ayı bizim zaten yıl kapanışımız olduğu için artış bekliyorduk. Özellikle akıllı telefonların satışına etkisini önümüzdeki aylarda çok daha fazla göreceğimize ina-nıyoruz” diyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder