10 Ocak 2019 Perşembe

Beş yılda 583.5 milyon dolar verdiler

ABD’de tanınmış iş insanları birbiri arüma yapay zeka araştırmalarına bağış yapıyor; MİT'ye yapılan bağış, bu alandaki bütün rekorları geride bıraktı. Ülkemizdeki iş insanlarınım da bu yönde adımlar atmasını bekliyoruz.

GEÇEN haftanın teknoloji dünyasındaki en önemli gelişmelerinden iki tanesi, ABD’deki yatırım devi Blackstone’un CEO’su Stephen Schwarzman’ın teknoloji deyince dünyanın en iyi üniversitesi olarak gösterilen Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ne (MIT) yaptığı 350 milyon dolarlık yatırımdı. MIT Başkanı Rafael Reif, büyük bir parçasını Schrvvarzman’ın sağladığı toplam 1 milyar dolarlık bir fonla, MIT bünyesinde bir yapay zeka fakültesi kurulacağını açıkladı. MIT bu fakülteye 50 öğretim üyesi alacak ve burasını bilişim dünyasıyla ilgili disiplinlerin eğitim merkezine dönüştürecek. Yapay zeka ve veri bilimi, fakültenin çalışmalarının temelini oluşturacak.

Bir Amerikan akademik kurumuna yapılan en büyük yatırım pastasının büyük parçasına sahip olan Schwarzman’m ismi, bu fakülteye verilecek. Schwarzman’ın konuyla ilgili açıklamasıysa şöyle: “Ülkemizin yüz yüze olduğu en büyük fırsat veya zorluk, yapay zekanın gücünden yararlanarak küresel alanda rekabetçi kalabilmek ve tüm toplumun ilerlemesini sağlayacak gelişmelere imza atmak.”

Geçtiğimiz günlerin önemli haberlerinden biriyse üzücüydü. Microsoft’un kurucularından Paul Ailen, yeniden nükseden kanser hastalığı nedeniyle 65 yaşında hayata veda etti. Schwarzman ve Allen’m ortak bir noktası var. Ailen yapay zekaya şimdiye kadarki en büyük bağışı yapan ikinci isim. İsmini taşıyan Ailen Yapay Zeka Merkezi’ne bu yıl 125 milyon dolar bağışta bulunarak ölmeden önce bu teknolojinin insan hayatı için önemine vurgu yapmış oldu.

ELON MUSK BAŞLATTI

ABD’deki eğitim merkezlerine veya üniversitelere yapay zeka gelişmeleri için yatırımda bulunan işadamları Schwarzman ve Ailen ile sınırlı değil. Chronicle’a göre, 2015’ten bu yana kar gütmeyen bu kuruluşlara işadamları tarafından yapılan yapay zeka yatırımının toplamı 583.5 milyon dolar. İlk yatırımı Tesla ve Spacc-X’in kurucusu Elon Musk yapmış. Musk, çalışmalarını desteklediği Future of Life Enstitüsü’ne “yapay zeka ve insana olası faydalarını araştırmak üzere küresel bir araştırma programı” yapılması için 10 milyon dolar bağışta bulunurken, 2016’da Fredric Lawyer isimli avukat kişisel olarak İnsan ve Makine Bilişimi Enstitüsü’ne 1 milyon dolar vermiş. 2017’deyse Raptor Group isimli yatırım şirketinin kurucusu Jim Pallotta, Yapay Zeka Etik ve Yönetim Fonu’na 1 milyon dolar yatırmış. Linkedln’in kurucusu Reid Hoffman yine aynı kuruluşa 10 milyon dolar, siber güvenlik şirketi Datto’nun kurucusu Austin McChord Rochester Teknoloji Enstitüsü’ne 20 milyon dolar, yapay zeka ve süper bilgisayar şirketi Nvidia’nm yöneticisi Dwight Diercks ise Milwaukee Mühendislik Bölümü’ne 34 milyon dolar bağışta bulunmuş. Bu yılsa yine Reid Hoffman bu kez Toronto Üniversitesine 2.45 milyon dolar, Schvvarzman Harvard İşletme Fakültesi’ne 5 milyon dolar, JMB Realty emlak şirketinin kurucusu Neil Bluhm ise Chicago Kuzeybatı Tıp Merkezi’nde adına kardiyovasküler tıp alanındaki yapay zeka çalışmalarını desteklemek üzere bir enstitü kurulması için 25 milyon dolarlık yatırımda bulunmuş.

Bu bağış rakamlarının kamuoyuna açıklandığını belirtmek gerek. ABD’de 2015’ten bu yana yapay zekaya yapılan kişisel veya kurumsal bağışlar, bu alanın önümüzdeki yıllarda belirleyici olacağının bir başka göstergesi. Türk işadamlarının da Türk üniversite ve eğitim kuruluşlarına yatırım yapmaya başlamasının Türkiye’nin bu küresel yarışta söz sahibi olmasına önemli bir katkı sağlayacağına şüphe yok.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder