12 Ocak 2019 Cumartesi

3D yazıcıyla ev üretimi projesi

YAPAY zeka teknolojileri, akıllı gayrimenkul ofisleri, akıllı binalar, 3D yazıcılı ev üretimleri ve 3D gözlüklerle yapılan sanal turlar... Teknoloji, hayatımızın her alanım değiştirmeye, dönüştürmeye devam ederken, yapılacakların sınırı olmadığını bir kez daha hatırlatıyor bize. Yukarıda saydığımız yeni teknolojiler gayrimenkul sektörünün geleceğini biçimlendirmeye aday.

Önümüzdeki yıllarda insanlar, bir evde yaşama veya bir işyerinde çalışma paradigmalarının dramatik bir şekilde değiştiğine tanık olacak gibi görünüyor. Gelecek yıllarda, parçaların bir araya getirilmesiyle üretilen modüler yapıların artacağı ve gelecek 10 yılın sonunda 3D baskılı üretimlerin yayılacağı tahmin ediliyor. Sanal gerçeklik uygulamalarının emlak piyasasında hızla yaygınlaşacağına kesin gözle bakılıyor. Bu hafta gayrimenkul sektöründeki en yeni teknolojilere ve sunduğu olanaklara odaklandık.


3D YAZICILI EV DÖNEMİ

NePin gayrimenkul teknolojileri alanında yaptığı çalışmalardan biri de, 3D yazıcıyla ev üretimi projesi. Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, projenin Ar-Ge merkezi olarak İstanbul Çekmeköy’ü seçtiklerini ve öğrenciler için inşa ettikleri Novu konutlarının tavanlarında uygulamayı düşündüklerini söylüyor. Timur, 3D yazıcıyla üretecekleri ev projesi hakkında şunları anlatıyor:

“Sektör olarak imalatın minimum yüzde 83’ü, saha içerisinde yapılıyor. Yüzde 17’si ise dışarıdan getirilerek yerinde birleştiriliyor. Bu nedenle inşaat şirketlerinin yüzde 15 gibi öngörülmeyen giderleri bulunuyor. 3D üretim modeli ile bu oranın azalmasını bekliyoruz.”

Nefin, gayrimenkul teknolojileri alanında üzerinde çalıştığı bir diğer projesi ise enerji üzerine. Firma, konutlardaki enerjiyi ucuz dönemde depolayıp, pahalı dönemde kullanılması için çeşitli projeler üretiyor. “Tesla’nın Powerwall’u ve Mercedes’in ev pili sistemlerini mercek altına aldık” diyen Timur, Tesla sistemini uygulamayı planladıklarının da altını çiziyor. Ayrıca Mercedes ile görüşmelerine sona gelen firma, ileriki dönemlerde gayrimenkul sektöründe farklı teknolojik sistemlerle öne çıkmayı hedefliyor.


SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİRLERE YATIRIM

Avrupa’nın gayrimenkul teknolojileri alanına yaptığı yatırımlarda enerji tasarrufunu öne çıkaran akıllı şehirlere odaklandığım söyleyen Timur, “Sürdürülebilir binalardan önce, sürdürülebilir şehirlere yatırım yapılıyor” diyor. Timur, Şangay, Tokyo, Barcelona ve Amsterdam’da şehircilik anlamında ciddi yatırımların olduğuna dikkat çekiyor. Türkiye’de rSİİPlI gayrimenkul teknolojisi alanında yapılması gekenleri ise şu sözlerle özetliyor:

“Tasarruflu ve akıllı yapılaşmayı devletin teşvik etmesi gerekiyor. Enerjide dışa bağımlı ve cari açığı giderek artan bir ülkede, konut sektörünün şekillendirilmesi ayrı bir öneme sahip. Amerika’da güneş enerjisine yatırım yaptığınızda aldığınız devlet teşvikleri ve kredi geri ödeme süreleri, sürdürülebilir yatırımlar yapmak isteyen firmaların önünü açıyor.”

 SANAL GAYRİMENKUL DENEYİMLENECEK

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, gayrimenkulün teknolojiyle buluşmasını “proptech” kavramı ile açıklıyor.

Proptech’in, tüm teknolojik değişimlerini yakalayarak gayrimenkul sektörüne adapte etmeyi hedeflediklerini dile getiren Yetkin, sektör hakkında şunları söylüyor:

“Son yıllarda teknolojik gelişmelerin, gay-rimenkül alımı, satımı ve pazarlanması aşamasında, sektöre önemli katkıları oldu. ‘Ocu-lus Rift’ olarak adlandırılan 3D gözlükleri bazı gayrimenkul firmaları tarafından kulla nılmaya başlandı. Bu sayede alıcılar, beğendikleri proje içerisinde 360 derece sanal tur gerçekleştiriyor. Gelecek yıllarda alıcı, beğendiği projenin sanal versiyonu ile tüm detaylarıyla inceleyerek dene-yimlcmc şansım yakalayacak.”

 GAYRİMENKUL 4.0
Versiyonu’nu dünya ile paylaşarak bu söylemde öncü olmak. “Gelişmiş ülkeler, 4.0 versiyon sanayi devrimi dönemine girdi” diyen Yetgin, Türkiye’nin de yakın zamanda ileri teknolojiyi yakalayacağına inandıklarını söylüyor. Yetgin, gayrimenkul teknolojileri alanında yapılması gerekilenleri ise şöyle anlatıyor:

“Gayrimenkul dışındaki sektörlerde teknolojik dönüşümler hızlı şekilde gerçekleşiyor. Bu durum standartların yeterli olmamasından ya da salt teknolojik açılardan kaynaklanmıyor. Gayrimenkul sektörünün oyuncuları olarak, farklı bilim dalları ve disiplinleriyle bir araya gelmeli, yeni yapım yöntemleri, teknikler, teknolojik uygulamalar ve malzemeler üzerinde çalışmalı, hatta kamusal regiilas-yonlarla sektörün motivasyonunu artırmalıyız.”

GYODER yönetiminin hedeflerinden biri ‘Gayrimenkul 4.0


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder