10 Ocak 2019 Perşembe

Sosyal ağ kuran akıllı asistan

Yapay zekalı sesli asistanların geleceği parlak.

Sesli asistanlar beş dilde konuşabilmenin ve arabalar ile cep telefonlarında yardımcı olmalarının ötesinde evdeki elektronik cihazlara bağlanarak onları uzaktan kontrol etmenizi de sağlıyor. Gündelik hayatımızı kolaylaştıran bu küçük robotların geliştikçe daha çok eve girmesi, önümüzdeki beş yıl içinde bu alandaki üretimin ciddi oranda artması bekleniyor. Üç yıl sonra bir restorana gittiğinizde yan masanızda tek başına oturan bir kişiyi Google Home'a "Çamaşır makinemdeki hafif renklileri şu derecede çalıştır" veya Amazon Echo'ya, "Fırındaki yemeği 180 derecede pişir" derken bulmanız mümkün. Yakında etrafımızda kendi kendine konuşan onlarca kişi göreceğiz.

Canalys isimli teknoloji analiz şirketine göre, geçen yıl 40 milyon olan sesli asistan satışı bu yılın sonunda 100 milyonu bulacak. Araştırma ve danışmanlık şirketi Gartner'ın araştırma bölümü başkan yardımcısı Mike J. VValker,

"Sanal asistanlar önümüzdeki 2-5 yıl içinde en çok adapte edilen ana akım teknolojisi olacak" derken, pek çok yeni teknoloji şirketinin bu cihazların üretimine odaklandığını görebiliyoruz. Bunlardan en ilginç olanlarından biri Güney Kore'de üretilen asistan robot Fribo.

- Bu sesli asistanın diğerlerinden farklı bir özelliği var, sadece insana yardımcı olması değil, başka evlerdeki Fribo'larla iletişime geçerek bir “iletişim veya arkadaşlık ağı" kurması. Diğer önemli özelliğiyse diğer pek çok sesli asistan gibi sesleri kaydetmemesi.

Yalnız yaşayan insanlar için tasarlanmış olan Fribo, eğer izin verirseniz sizin yaptıklarınızı dinleyip arkadaşınıza haber veriyor. Evdeki elektrikli süpürgenin, mikrodalga fırının, çalışan çamaşır makinesinin, buzdolabını kapısının açılıp kapanma sesini dinliyor. Bu seslerin ne olduğunu zaman içinde öğreniyor. Odada olup olmadığınızı, odanın hangi derecede, hangi nem oranında olduğunu biliyor. Evde tanıdığı bir ses olduğunda bir arkadaşınızın veya tanımadığınız başka kişilerin evindeki robotlarla, "Buzdolabının kapağını açtı, bakalım arkadaşınız hangi yemeği yiyecek" sözleriyle iletişime geçiyor. Paylaşım konusunda Fribo’yu ayrıcalıklı yapan, kişinin ismini açıklamaması. Dolayısıyla kişide "gözleniyor veya dinleniyor" izlenimi yaratmadan, eğer kişi isterse kendisini deşifre edebileceği bir sistem geliştirmesi. Sesli asistanlara yeni bir bakış açışı getiren Fribo, Güney Kore'de yaş ortalaması 25 olan genç bir grup arasında denenmiş. Gençlerin arkadaşlarının evde neler yaptığını daha çok merak ettiği, yalnızlıklarını paylaştığı görülmüş. Gençlerden biri, "Evde bir robot olduğunu bilmek bende onunla daha çok konuşmak isteği uyandırdı" hissine kapılmış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder