12 Ocak 2019 Cumartesi

Gelibolu, Avrupa’nın Anadolu’ya açılan yeni kapısı olacak

ULAŞTIRMA sektörünün üçüncü büyük yatırımı olan Çanakkale 1915 Köprüsü, en çok Gelibolu’ya yaradı. Köprünün Avrupa yakasındaki ayaklarının kurulduğu Gelibolu ise şu anda gayrimenkul açısından adeta altın çağım yaşıyor. Gelibolu ve çevresindeki köylerdeki araziler, köprü projesi ile birlikte değer kazanmaya başladı. 2023 yılında tamamlanması planlanan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün devreye girmesiyle beraber Gelibolu, Avrupa’nın Anadolu’ya açılan yeni kapısı olacak. Bu nedenle köprü güzergahında yer alan her noktadaki tüm arsa ve araziler, günden güne değerleniyor. Ancak arsa sahipleri, değer artışının çok daha l'azla olacağı beklentisinden hareketle, arazilerini elden çıkarmak istemiyor. Şu anda bölgede arzın talebi yeterince karşılayamadığını söylemek mümkün. Bu nedenle fiyatlarda hızlı bir artış söz konusu.

Gelibolu çevresinde, üç yıl önce metrekaresi ortalama 5 ila 10 TL arasında olan tarlaların fiyatları 10 kat artarak bugün 50 ila 100 TL sınırına dayanmış durumda. Yine imarlı arsaların fiyatları da üç yıl öncesine göre iki kat artış göstermiş durumda, îlçe merkezinde şu an yüzde 40 imarlı arsalar 1.200 ila 2.500 TL arasındaki fiyatlara el değiştirirken, yine ilçe merkezine yakın olan bölgelerdeki imarlı arsaların fiyatları ise; 600 ila 1.000 TL arasında işlem görüyor.



SÜTLÜCE KÖYÜ EN DEĞERLİ BÖLGE

Gelibolu’daki emlakçılar, arsa açısmdcin en çok prim yapan bölgeler olarak, Sütlüce, Bayırköy, Güneyli, Adilhan ve Bola-yırlı işaret ediyor.

Değer artışının en çok olduğu köylerin başında ise 1915 Çanakkale Köprüsü’nün Avrupa yakasındaki ayaklarının kurulduğu Sütlüce geliyor.

Sütlüce’de yüzde 15 köy imarına sahip arazilerin fiyatları adeta uçuşa geçti. Üç yıl önce dönümü 5.000 TL’den satılan bu arazilerin dönümüne şu sıralar 200.000 TL isteniyor. Tabii köprüye yakınlık derecesine göre de fiyatlar değişkenlik gösteriyor. Bazı yerlerin değeri metrekare bazında 400 TL’ye kadar çıkabiliyor. Yine Gelibolu ve çevresinde en çok talep gören yerlerden biri de Bolayır. Çanakkale asfaltının hemen yanında yer alması-nîn dışında Saroz Körfezi’ne de kıyısı olması Bolayır’ı cazip hale getiriyor. Burada da köy imarlı arazilerin dönümü 50.000 TL ila 150.000 TL arasında alıcı buluyor.

KÜÇÜK PARSELLER BİRLEŞTİRİLİYOR

Gelibolu çevresindeki köylerin birçoğunun SİT alanı içerisinde olması nedeniyle burada arsa ve arazi bulmak zorlaşıyor. Bu yüzden arsa yatırımcıları, küçük parselleri birleştirerek satın alma yöntemine başvuruyor.

Gelibolu'da ise konut bakımından Hamzakoy, Sarmaşıktı, Gazi Süleymanpaşa ve 18 Evler en fazla prim yapan bölgeler olarak gösteriliyor, ilçede, metrekare bazında yeni konutların fiyatı 2500 TL'den başlayıp 3000 TL'ye kadar çıkıyor. Fiyat skalasınm değişimindeki ana kriter ise denize yakınlık ve deniz manzarası. İkinci el konutların fiyatı ise aynı kriterdeki daireler için ortalama 120 bin ila 150 bin TL seviyelerinde seyrediyor. Gelibolu merkezinde yer sıkıntısı olduğu için yeni imar planı çalışması yapılıyor.

İSTANBUL'DAN YOĞUN İLGİ VAR

Son dönemlerde İstanbul merkezli büyük firmaların ve holdinglerin Gelibolu ve çevresinde hatırı sayılır miktarda arazi aldıkları ifade ediliyor. Öyle ki; Demirtepe ve Bolayır bölgesindeki birçok arazinin el değiştirdiği bölge sakinleri ve emlakçılar tarafından dile getiriliyor. Bu firmaların, bizzat mülk sahiplerinden büyük arazileri topladıkları belirtiliyor. Öte yandan ilçede son dönemde birçok yeni konut projesi hayata geçiyor. Gelibolu merkezinde arsa azlığı nedeniyle yeni imar planı çalışması yapıldığı, yüksek ihtimalle Karayolları ve Toprak Mahsulleri Ofisi arkasındaki alanların imara açılmasının öngörüldüğü, ilçenin de bu bölgelere doğru genişleyeceği ifade ediliyor.

Bülent PEHLİVAN / Efehan Gayrimenkul Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı
“Turizm ve ticaret olumlu yönde etkilenecek"


Çanakkale Lapseki ilçesinden Balıkesir Savaştepe'ye kadar uzanan 324 kilometrelik otoban yolu, raylı sistem ve hızlı tren sayesinde, konut ve lojistik alanları daha da büyüyecek. Ayrıca İstanbul Boğazı'ndaki deniz taşımacılığı, karayolu trafik yoğunluğu ile Marmara Denizi'nin batı ve güney kıyısı yönünün daha dengeli hale geleceğini düşünüyorum. Otoban ve köprü inşası bittiğinde, Balkanlar ve çevresindeki ülkeler, turizm ve ticareti olumlu yönde etkileyecek. Projenin hizmete girmesiyle, karayolu taşımacılık maliyetleri ve yolcu taşıma süreleri kısalacak, yük taşıyan araçların ithalat ve ihracattaki maliyetleri büyük ölçüde düşecek. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün Avrupa ayağı olan ve Gelibolu ilçesine bağlı Sütlüce, Bayırköy, Burhanlı, Cumalı ve Cevizköy yerleşkeleri değer kazanırken, Anadolu tarafında ise Lapseki, Çardak, Adatepe ve Çanakkale kent merkezi, gözde lokasyonlardan olacak.

Duygu YILMAZ / TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Özel Projeler Departmanı Değerleme Uzmanı
“Bölgeye ilgi arttı"


"İstanbul-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir hattı boyunca uzanacak olan otoyol projesi ile Çanakkale 1915 Köprüsü, bölgenin gayrimenkul piyasasını etkileyen önemli faktörlerin başında geliyor. Çanakkale Köprüsü Projesi'nin etkileri son 2 yıldır daha çok konuşulmaya başlansa da, Çanakkale ilinin Anadolu Yakası ile Gelibolu Yarımadası'nda yaşanan değer değişimleri ve yatırımcıların ilgisi aslında son 10 yıllık döneme uzanıyor. 10 yıl içerisinde yapılan satış işlemlerinde yatırım amaçlı satılan arsa ve tarlaların bazı bölgelerde ikinci kez el değiştirdiği görülmektedir.

Otoyol ve köprü projelerinin etkilediği bölgelerde yapılan araştırmalarda, özellikle proje güzergahlarına olan yakınlığına bağlı olarak, son 3 yılda tarla fiyatlarında 20 kata kadar artışın yaşandığı bölgeler olduğu görülmüştür. Bunun yanı sıra, talebe göre arzın kısıtlı olduğu lokasyonlarda spekülatif bilgilerin sanal bir rant oluşturabileceği sebebi ile gayrimenkul alım satımlarında son 10 yıldaki değer değişimlerinin de dikkate alınması gerektiği bilinmelidir.

Yarımadanın güney ucunda, Eceabat ilçesinde, yaklaşık 33 bin hektarlık alanda yer alan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, bölgenin gayrimenkul piyasasına yön veren önemli bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.




Bu bağlamda, gayrimenkul piyasasının yarımadanın daha çok güney kesiminde yer alan Gelibolu ilçesinde hareketlilik gösterdiği ve Eceabat ilçesi sınırlarınca hareketliliğin azaldığını söylemek mümkündür. Ayrıca, yarımadanın doğal oluşumu itibarıyla da gelişime yön verecek limitsiz bir toprak kapasitesinden söz etmek mümkün olmamaktadır. Bu bağlamda, yarımada bölgesinde gelişime müsait olan Gelibolu ilçesi genelindeki lokasyonların daha cezbedici hale geldiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Bölgenin konumu itibarıyla, önümüzdeki dönemlerde denizyolu lojistiği ile ilgili potansiyelinin artacağı düşünülmektedir. İlgi gören bölgeler arasında; otoyol güzergahı ve köprü inşaatının Avrupa ayağının bulunduğu lokasyonlar, Gelibolu Yarımadası içerisinde Bayırköy, Cumalı, Cevizli, Kavaklı, Ocaklı ve Güneyli köyleri ile köprü projesinin Avrupa ayağı olan Sütlüce Köyü var diyebiliriz. Eceabat ilçesi ise otoyol projesinden daha az etkilenmekte olup ilçe kapsamında yer alan köylerdeki arazi fiyatlarının Gelibolu ilçesine göre kısmen daha az etkilendiği görülmektedir."

Görkem OGUT / Endeksa Kurucu Ortak B CEO
"Fiyatlarda yüzde 45 artış var"

"1915 Çanakkale Köprüsü güzergahında yer alan Gelibolu’da Endeksa verilerine göre konut fiyatları son 4 yılda yüzde 45 artış gösterdi. Konut fiyatları en fazla artış gösteren bölgeler Yazıcızade ve Gazi Süleymanpaşa mahalleleri. Konut fiyatlarının en yüksek olduğu bölgeler ise Güneyli, Hürriyet ve Gazi Süleymanpaşa, Hoca Hamza, Yazıcızade, Camlıkebir, Yeni ve Alaeddin mahalleleri. Gelibolu'da ortalama konut metrekare satış fiyatı 1.783 TL, ortalama konut fiyatı 196.130 TL, konut yatırımının geri dönüş süresi ise 26 yıl. Gelibolu’da arazi metrekare fiyatları ortalama 29 TL, konut imarlı arsa metrekare fiyatı ise ortalama 276 TL. Güneyli'de ortalama konut metrekare satış fiyatı 2,376 TL, Hürriyet’te 2.043 TL, Gazi Süleymanpaşa'da 1.857 TL, Hoca Hamza'da 1.833 TL, Yazıcızade'de 1.776 TL, Camlıkebir'de 1.577 TL, Yeni'de 1.563 TL, Alaeddin'de ise 1.436 TL."




Şeyma ŞEHİRLİ / EVA Gayrimenkul Değerleme Lisanslı Değerleme Uzmanı
"Fiyat artışları sürecek"


“Gelibolu’da son bir yılda konut fiyatları yüzde 25’e yakın artış gösterdi. Gelibolu ilçesinde ortalama konut metrekare fiyatları 1.500-2.300 TL arasında. Önümüzdeki dönemde ise 1915 Çanakkale Köprüsü ile birlikte yapılacak yeni yollar, bağlantı yollan ve çıkış noktalarına yakın bölgelerdeki arazi ve konutlar daha da değerlenecek. Köprü hayata geçince bölgenin daha fazla yatırım çekmesi beklenebilir. Çanakkale 1915 Köprüsü bölgenin İstanbul, Tekirdağ, Balıkesir, İzmir gibi büyük şehirlere ulaşımını kolaylaştırırken, bölgeyi turizm açısından da cazip hale getirecek ve daha fazla göç almasına da neden olacak. Buna bağlı olarak bölgede gayrimenkul fiyatlarında artışın devam edeceğini düşünüyoruz. Mevcut arz talebe cevap veremiyor bu da fiyatlarda yükselişe neden oldu. Ancak bir sene önce bahsedilen arsa, konut fiyatlarındaki artış oranları şuana kıyasla daha yüksekti. Daha makul oranlarda da olsa artışın devam edeceğini söyleyebiliriz.

Gelibolu Sütlüce köyünde istenen değerler bakımından geçen yıllarda belirgin artışlar görüldü. Gelibolu Yarımadası sit alanı olduğu için yapılaşma belirli izinlerin alınmasının ardından yapılabiliyor. Önümüzdeki dönemde de artışların geçen yıl kadar olmasa da devam edeceğini söyleyebiliriz. Aylık bazda bölgedeki gayrimenkul artışları hakkında yorum yapmanın doğru olmadığını düşünüyorum, yıllık ortalamalara bakmak daha gerçekçi rakamları veriyor. Her bölgede olduğu gibi ülke ekonomisindeki durumlar satışları etkileyebiliyor, bu da kısa süreli durağanlık yaratabiliyor. Ancak uzun vadede bölgede gayrimenkul fiyatlarının artışının devam edeceğini söylemek yanlış olmaz."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder