10 Ocak 2019 Perşembe

Gezmek isteyen için hâlâ fırsat var

Turizmciler kurlardaki hareketliliğe inovatif yöntemlerle yanıt veriyor. Kur sabitleme, ekstraları pakete dahil etme, taksit ve promosyon gibi uygulamalar devreye alındı. Kurlardaki seviyelere karşılık sektör temsilcileri özellikle 2019’dan umutlu...

EYLÜL ayıyla birlikte tatil sezonu için son günler başladı. Dövizdeki yükseliş nedeniyle yurtiçi otellere olan talep patlaması tavan yapmış durumda. Geçtiğimiz bayramda sahiller doldu taştı, Türkiye Seyahat Acenta-ları Birliği’nin açıklamasına göre, 2 milyon kişi seyahat ederken, 2.5 milyar TL’lik bir ekonomi oluştu. Bayram tatilinde tercihimiz iç turizm oldu belki ama yurtdışı seyahati tutkumuzdan vazgeçmiş değiliz.

Yurtdışı planları kısa bir süreliğine askıya alınırken tur şirketleri birbirinden cazip promosyonlar yaparak bu dönemi geçirmeyi planlıyor. Sabit kur kampanyası yapanların yanı sıra indirimler birbiriyle yarışıyor. Turizmcilerin yurtdışı turları için aksiyonları çeşitli. Tur programlarının süreleri kısaltılıyor, paket harici en az parayı harcatmak için her şey dahil hizmetler sunuluyor, taksitlerle tüketici rahatlatılıyor. Ucuz des-tinasyonlar arasında Balkanlar öne çıkıyor. Hele ki otobüsle yapılan turlarda 49 euro gibi fiyatlar gündemde. Vize masrafı olmayan bazı ülkelere yapılan turlar daha çok vitrinlere çıkıyor. Tur şirketleri şartlarını zorlayarak tatil hevesini kaçırmamaya çalışıyor. Iş seyahatlerinde ise durum stabil.

Şirketler sadece konaklama sürelerini kısıtlayarak veya grubu daraltarak planlarını bozmuyor.

49 EURO'YA BALKANLAR REVAÇTA

Etstur Yurtdışı Turlar Müdürü İbrahim Cenk Okumuş, okulların açılmasının da etkisiyle tur satışlarında sakin bir döneme girildiğini ifade ediyor. Dövizin durumu nedeniyle satışların nispeten düşük seyrettiğini kaydeden Okumuş, bu dönem için özel okutuş paketler hazırladıklarını söylüyor. Yedi günlük olan turları beş güne çekerek fiyatları daha ucuza getirdiklerini belirten Okumuş, ‘erken al, kârlı çık’ mantığıyla her turda ilk kayıt yaptıran 10 kişiye maliyetinden daha düşük fiyatlar verdiklerini anlatıyor. Okumuş, “Havayolu şirketlerinin yaptığı gibi, sattıkça artan bir fiyat politikası izliyoruz” diyor. Taksitli satış promosyonunu her zaman uyguladıklarını aktaran Okumuş, “Yeni yönetmeliğe göre tur satışlarında taksit sayısı altı ile sınırlandırıldı. Bazı acentelerin yaptığı gibi döviz kurunu sabitleme kampanyası yapmak gibi riskli bir uygulama yerine, fiyatlarını olabildiğince aşağı çektik” diyen Okumuş şöyle konuşuyor:

“Yakın çevre olan otobüslü Balkanlar turlarımızda ciddi bir talep patlaması yaşıyoruz. Selanik, Romanya, hafta sonu Varna, Burgaz, Sofya gibi turlar çok ilgi görüyor. Çünkü bu turlarımızın satış rakamı 49 euro’dan başlıyor. Bir gece konaklama ve yol bu fiyata dahil. Yaptığımız bir başka aksiyon da hafta sonu turlarını cuma-pazar olarak düzenlemek; bir gece otel parası eksik ödeyerek rakamı aşağı çekebildik.

Uçuşları da cuma sabah gidip pazar akşamı dönecek şekilde ayarlıyoruz. Prag, Roma, Aras-terdam, Viyana gibi Avrupa şehirlerinde hafta sonu turlarını üç geceden iki geceye çektik.

Buna gayet güzel, olumlu tep-ki alıyoruz.”

Beklentilerinin öncelikle kurun sabit kalması olduğunu vurgulayan Okumuş, “Halkımızın kura bir alışma süreci vardır, bizim halkımız kurun artmasından ziyade oynak olmasından rahatsız. Kur sabit kalsa, yılsonuna kadar mesela euro 7 TL’de dursa satışlarımızın biraz azalacağını ama çok da etkilenmeyeceğini ümit ediyoruz” yorumunu yapıyor.

HER ŞEY DAHİL PAKETLER

Jolly Tur Yurtdışı Turlar Müdürü Tolga Tekin de, ‘kur sabit-leme’ promosyonunu gerçekçi bulmadıkları için uygulamadıklarını vurguluyor. Peşin fiyatına taksitlendirme kampanyası yaptıklarını aktaran Tekin, turların fiyatlarında indirime gittiklerini belirtiyor. Bazı turlarda çeşitliliğe gittiklerinin de altını çizen Tekin şunları ifade ediyor:

“Yarım pansiyon ve her şey dahil paketler çıkardık. Misafirlerimiz bu turlarda ayrıca yemeğe ve ekstra turlara para vermiyor. Mesela Dubai’de her şey dahil bir otel paketi çıkardık. Kış döneminde deniz tatili isteyenlerin rağbet ettiği Dubai için bu paket çok cazip.”

İtalya turlarının fiyatlarının şu anda normalin çok altında olduğunu anlatan Tekin, 200-250 euro seviyesindeki rakamların kaçırılmaması gerektiğini, daha önce hiç bu fiyatların olmadığım anlatıyor. Tekin, Bc-nelüks ve Orta Avrupa’da her şey dahil paketleri olduğunu söyleyerek, geçen yıllara göre euro bazında yüzde 40 indirimli fiyatlar olduğunu ekliyor. Çok radikal aksiyonlar yerine ufak tefek kampanyalarla devam ettiklerini kaydeden Tekin, beklentilerinin kurdaki iniş-çıkışların durması olduğunu söylüyor. Tekin. “Kurun yükselip bir rakamda durması halinde insanlar bir şekilde alışıyor” diyor.

SABİT KUR UYGULUYOR

Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran ise, dövizdeki dalgalanmalara karşı sürekli önlem aldıklarım, öncelikli olarak fiyat düzenlemesine gidip fiyatlarını geçen yıla göre yüzde 7 oranında indirimli olarak belirlediklerini belirtiyor. Sektörün en hareketli döneminde seyahat severlerin tatillerinden vazgeçmemesi ve döviz kurlarındaki sert değişimden etkilenmemeleri için kur sabitleme kampanyaları düzenlediklerini söyleyen Onaran, “Güncel döviz kuru fiyatlarımız internet sitemizden takip edilebilir” diyor.

Dünyanın sadece belli başlı ülkelerden ibaret olmadığının altını çizen Onaran, “Keşfedilmesi gereken pek çok güzel coğrafya ve kültür bulunuyor” diyerek, seyahat tutkunlarma döviz kurunun yüksek olduğu bu dönemde Sırbistan, Ukrayna, Tayland, Çekya ve Macaristan gibi Türk Lirası’nın değerli olduğu ülkeleri ve Saraybosna, Üs-küp, Tiran, Budva ve gemi ile her şey dahil Yunan Adaları turlarını tavsiye ediyor. Onaran sözlerine şöyle devam ediyor: “Üreterek ve yatırımlara devam ederek bu sıkıntılı sürecin üstesinden geleceğimizi düşünüyorum. Dinamik olarak, anlık yönetilmesi gereken bir dönem yaşıyoruz. Bu bağlamda Hükümetimiz önemli adımlar attı. Açıklanan ekonomi paketinin de yavaş yavaş olumlu etkilerini görmeye başlayacağımızı umuyorum. Piyasalara yapılan yurtdışı kaynaklı para girişleri de ekonomiye rahat bir nefes aldıracaktır.”




EKSTRALAR FİYATA DAHİL

Touristica Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Temel, yurtdışı uçak ve otel satışlarında çok olumsuz etkilenme olmadığını anlatırken, misafirlerin en çok gittikleri yerlerdeki ekstra harcamalardan tedirgin olduklarını belirtiyor. Yurtdışındaki yeme, içme, gezme maliyetlerinin çok yüksek hale geldiğinin altım çizen Temel, ibraı»11-^. “Uçak, transfer ve otel alırken taksit yapılabiliyor ama gidilen ülkedeki ekstra turlarda taksit yok” diyor. Touristica’nın bundan yola çıkarak yeni dönemde ekstra turların da dahil olduğu tur paketleri hazırlayarak taksit yapacağım söyleyen Temel, TL ile satışı da başlatabileceklerini bildiriyor. Temel şöyle konuşuyor:

“Yurtdışı maliyetlerindeki bu artış yurtiçi turizm pazarını yükseltti. Yurtdışında üç gecelik turun maliyeti yurtiçinde üç-dört ayrı rota kültür turunun maliyetine yakın hale geldi.

Bu yüzden hem ülkemizdeki hem de Kıbrıs’taki paketlere, özellikle kültür turlarına talep patlaması yaşıyoruz.”

Vize maliyetlerinin de arttığını hatırlatan Temel, vizesiz gidilen ülkelerin daha çok tercih nedeni olacağını kaydediyor. Balkanlar turlarını daha aktif hale getireceklerini söyleyen Temel, bunları TL ile satmaya çalışacaklarını kaydediyor. Kimlikle seyahat edilebilen -Ukrayna’nın da yükseleceğini, Kiev’den Liviv’e turlar sattıklarını anlatan Temel, Ortadoğu, Uzakdoğu ve Batum’u öne çıkaracaklarını ifade ediyor. Temel, beklentilerinin kurun stabil hale gelmesi olduğunu vurgulayarak, kurun iki aya kadar düzeleceğini ümit ediyor. Temel, “Daha önce de bu tip durumlar yaşadık, alışık ve hazırlıklı-yız” diye konuşuyor.

.UCUZ TURLAR REVAÇTA

Tur Aııdiamo Yönetim Kurulu Başkanı Cem Polatoğlu ise, dövizdeki yükselişin yurtdı-şından gelen turistler için avantaj olduğunu ancak asıl olumlu etkinin gelecek sene görüleceğini ifade ediyor. Yurtiçi turizm hareketinin de dövizdeki yükseliş sayesinde tavan yaptığını anlatan Polatoğlu, “Krize rağmen Türkiye ilk defa bu kadar çok Türk turisti tatil bölgelerinde gördü.

Dolar yükselince herkes yurtiçine yöneldi. Bodrum, Çeşme ve Antalya rekor kırdı” diyor.

Yurtdışı tur satışlarında özellikle ucuz paketlerde ufak toparlanmaların başladığını söyleyen Polatoğlu, >iiksek fiyatlı turlar için kıpırdanmanın zaman alacağını savunuyor ve “Kış için yapmayı planladığımız yüksek . segmentteki Orta Amerika, Çinhindi, Patagonya, Vietnam, Kamboçya, Japonya turlarımızı askıya aldık” diyor.

Acenteler olarak öncelikle Türk Hava Yolları ile görüşme halinde olduklarını anlatan Polatoğlu, önümüzdeki kış için alacakları uçaklarda fiyatlarda kuru sabit tutmayı istediklerini ifade ediyor. Birçok hava yolunun buna anlayış gösterdiğini anlatan Polatoğlu, Avrupa çıkışlarında stabilite sağlandığını kaydediyor. Polatoğlu, Parga ve Korfu adasına 99 euro’ya iki gece üç günlük, 200 euro’ya üç gece dört günlük Paris, 299 curo’ya üç gece, dört günlük Barselona turlarına dikkat çekiyor.

İNDİRİMLİ GÜNEY AMERİKA

Latin ve Güney Amerika turları uzmanı Ejder Turizm’in sahibi Uğur Kurt da, turların fiyatlarını indirdiklerini T; . bildiriyor. Meksika ve Küba turlarını 1.590 euro’dan 1.390 euro’ya indirdiklerini söyleyen Kurt, flaş promosyon olarak 970 euro’ya Meksika, 990 euro’ya Küba turu yaptıklarını belirtiyor. Kurt, taksit, indirim ve kurlarda oynama yaparak kârlarından azaltıp işi devam ettirdiklerini anlatıyor.

Doların 5.70’e düşmesinin sıkıntıları son-landıracağını iddia eden Kurt, “Euro’nun da 6.50-6.60’ya çekilmesi bizim için mükemmel olacaktır, işte o zaman satışlarımız coşar. Aşırı inme beklentimiz yok. Bu olsa herkes memnun olur. Yolcular döviz grafiklerine bakmıyor, rakam şu anda yüksekte olduğu için düşmesini bekliyor” diyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder