10 Ocak 2019 Perşembe

İnsan destekli sistemler geliştirilmeli

Hayatımızı kolaylaştırmasını beklediğimiz yapay zeka uygulamalarından birisinin bu şekilde ıskartaya alınması, araştırma alanında çalışanlar için üzücü.

Ancak, "yanlı olmayan yapay zeka sistemlerinin oluşturulması" üzerine daha fazla araştırma yapılacak olması, bu olayın bilimsel açıdan pozitif tarafını oluşturuyor.

Son dönemde ırk, dil, din ve cinsiyet gibi yanlılık yaratabilecek bilgilerden bağımsız karar verebilen yapay zeka sistemleri oluşturabilmek için bu verilerin eğitim sürecine dahil edilmemesi konusu gündemde. Yapay zeka sistemlerinin daha dengeli veri kümeleriyle eğitilmesiyle çözümlerin standartlaştırılması tartışılmaya başlandı. Üretilecek çözümler bizlere ne kadar etkili görünürse görünsün, bu tarz yapay zeka sistemlerinin güvenilirliğini garanti altına almanın tek yolu, insan destekli, yan otomatik yapay zeka kontrol sistemlerinin oluşturulması ve alınan yanlış kararların yeniden eğitim yoluyla düzeltilmesi olarak görülüyor. Ayrıca insan kaynakları alanında hala birçok süreçte, yapay zeka uygulamalarının sağlayacağı potansiyel faydalar devam ediyor. Mülakatlarda görüntü ve ses işleme teknikleri kullanarak adayları teknik açıdan analiz edebilen, işe alım sürecinde sohbet robotları kullanarak binlerce adayın sorularını aynı anda ve gerçek zamanlı cevaplayabilen, çalışanların kariyer ve eğitim planlamalarını kişiye özel yapabilen yapay zeka uygulamalarına mutlaka şans vermek gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder