12 Ocak 2019 Cumartesi

Pentagon'dan 2 milyar dolarlık yatırım

Yapay zeka teknolojisi askeri alanda insanın yapabileceklerinin fazlasıyla ötesine geçebilir. Bu durum ABD, Çin ve Rusya’nın askeri alandaki yapay zeka yatırımlarına hız vermesine neden olurken, geçtiğimiz günlerde ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, yapay zekaya 2 milyar dolar aktaracağını duyurdu.

Pentagon'un İlerlemiş Savunma Araştırmaları Projeleri Ajansı DARPA'nın ABD medyasına konuşan Başkan Yardımcısı John Everett, "Yapay zekaya yatırım yapmak için iyi bir zaman. Yirmi yıllık ilerlemeyi beş yılda kat edeceğimizi düşünüyoruz” diyerek yapay zekanın askeri alana katacağı ilerlemenin ip uçlarını verdi.

DARPA, Pentagon’un askeri teknolojilerinin toplandığı merkez. ABD'nin askeri alanda kullandığı teknolojilerin pek çoğunun Ar-Ge'si burada gerçekleştiriliyor. Bu nedenle bu merkeze yapılacak yatırımlar, askeri alanda "yeni yapay zeka teknolojilerinin" geliştirileceği anlamına geliyor. Ancak John Everett, röportajında makine öğrenmesi teknolojisinin askeri alanda "yetersiz kaldığını" belirterek, yeni teknolojik uygulamalardan bahsediyor. Everett, "Makine öğrenmesi çok iyi işler yapabiliyor ancak neler yapamadığı da dikkate alınması gereken bir konu" diyor.

Makine öğrenmesinde ana prensip, algoritmanın binlerce veriyle öğrenerek istenilen sonucu ortaya çıkarması olarak bilinirken, bu öğrenmenin haftalar alabileceği ve her zaman çok doğru sonuçlar vermediğinden bahsediliyor. Bu nedenle DARPA'nın üzerinde yoğunlaşacağı yazılımlar, "insan gibi bir kere görüp öğrenebilen" algoritmalar olacak. Everett, yeni bütçeyle gerçekleştirecekleri teknolojilerin olumlu sonuçlar vermesi ve askeri-güvenlik alanında kullanılabilecek olması halinde, yatırım yapmaya devam edeceklerini söylüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder