2 Mayıs 2018 Çarşamba

2018'in nasıl geçmesini bekliyorsunuz?

2018’in ikinci yarısında küresel kriz beklentimi koruyorum. Dolar ve eııro’da ana eğilimin yukarı yönde olacağını tahmin ediyorum. BIST-lOO’ün ise yılı genel olarak düşüşle geçirmesi kuvvetle muhtemel...

Zorlu bir yıl bizi bekliyor
2018'in nasıl geçmesini bekliyorsunuz?

Tahmin üretimini tamamladık. Kuramların kahir ekseriyeti 2018 için çok pozitif. Baştan yenik başlıyoruz o halde. 2018-2019 yılları benim için global kriz yıllarıdır. Sıkıntıların 2018 ikinci yarısında başlayacağını öngörüyorum. Erken uyarı modelim (150’ye yakın göstergesiyle) krize yüzde 92 ihtimal veriyor.

Son dört krizden beşini öngörmüştür. Hayır, yanlış yazmadım. Evet, son dört krizden beşini bildi. Çünkü bir tanesinde Yunan mitolojisindeki Kassandra gibi çığlık attı ama yanıldı. 2008 krizi için verdiği yüzdeden daha yüksek bu seferki. Epeydir eşiniyorum modelin içinde, arıza görünmüyor. Bitişikteki grafikte küresel piyasaların korku endeksi VIX görülüyor. Düşük olması aktörlerin huzurlu olduğuna işaret eder, risk iştahı yerindedir, borsa endeksleri yükselir, gelişen ülke para birimleri değer kazanır. Yükseldiğinde de tam tersi piyasa reaksiyonları söz konusu olur.
O halde VIX ile başlayalım. Özellikle ikinci yarıda VIX’te sert yükseliş beklenmeli. VIX yükselişi dünya piyasalarının kılavuz kargası S&P500 endeksinde de güçlü düşüş trendine yol açar. O halde S&P500 başta olmak üzere gelişen ve gelişmiş borsa endekslerinin sıkıntı yaşayacağı bir yıl olacağını söyleyebiliriz 2018’in. Bitişikte BIST-100 endeksi bulunuyor, hem dolar hem de TL bazında. Endeks TL bazında 112.000 seviyesinin üzerinde işlem görüyor. Yabancı yatırımcı bakış açısıyla değerlendirmek için endeksi dolar kuruna bölmek gerekir. Böylelikle endeks dolar bazında hesaplanmış olur. Buna göre, 30.000 dolar düzeylerinde bulunuyor. Endeksin dolar bazında halen ucuz olduğu söylenebilir. Ama global bozulmadan bizim de nasibimizi almamız kaçınılmaz. BIST-lOO’ün de 2018 yılını genel olarak düşüşle geçirmesi kuvvetle muhtemel. Petrol fiyatları için de beklentim olumsuz. S&P50 endeksinde düşüş olan bir yılda petrol de geriler. 40 dolarlı düzeylerin yeniden söz konusu olabileceğini tahmin ediyorum.

Kur, altın, gram altın için 2018 öngörünüz nasıl?

Ons altın ile başlayalım. Altının 2017’deki yönsüz eğiliminin 2018’de de devam edeceğini tahmin ediyorum. Kurda tahminim yukarı yönde. Bitişikteki grafikte Merkez Bankası’mn pratikteki politika faiziyle sepet kur bir arada bulunuyor. 2013 başından beri Merkez faizi 8 puan artırdı. Buna rağmen döviz sepeti iki katma çıktı. Kuru faiz ile de durduramadığımız aşikar. Son dönemde küresel piyasalardaki yüksek risk iştahına ve yabancı yatırımcı nezdinde düşen Türkiye risk algısına (CDS grafiğinden takip edebilirsiniz) rağmen dolar kuru 3.80’in, euro kuru da 4.50’nin üzerinde bulunuyor. Her ikisinde de ana eğilimin 2018’de de yukarı yönde olacağım tahmin ediyorum. Dolar/TL’de hedefin teknik açıdan 4.32 bölgesi olduğunu söyleyebilirim. Kurda yükseliş beklediğimden dolayı gram altın için de 2018’de pozitif görüşe sahibim.

Kripto paralar ve blokzincir teknoloji devrimi hakkında görüşlerinizi merak ediyoruz?

Her iki konuyu da detaylı olarak işleyeceğim. Ancak kısaca görüşümü belirteyim. Kripto paralara yatırım yapacaksanız dişinizi ağrıtmayacak kadar olsun. Başat kripto paralar konusunda geçmişten beri pozitif kanaate sahibim. Bu teknolojileri yakından tanımak gerekiyor. Kişisel gelişiminiz için hesap açmanızı, cüzdan almanızı ve teknolojiyi yakından takip etmenizi öneririm. Blokzincir teknolojisini şirketiniz için nasıl kullanabileceğinizi düşünmeye başlamanızda da yarar var. Blokzincir ile birlikte ticarette “güven” kavramı bütünüyle değişecek. Turizm, otomotiv, emlak, perakende sektörlerinde uygulamaları başladı bile. Son iki ayda 26 konferans ve sekiz yönetim kurulu sunumu yapmışım bu konuda. İlgi ve niyetin üst düzeyde olduğunu söyleyebilirim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder