10 Mayıs 2018 Perşembe

Hayvanlar aleminden esinlenen robotlar

Bilim insanları robot geliştirirken insanlardan olduğu kadar hayvanlardan da ilham alıyor. İngilizce biomimetrics (biyotaklit) ismi verilen yöntem, doğadaki hayvanların, sistemlerin veya modellerin taklit edilmesiyle robotların daha fonksiyonel olmasını sağlıyor. Robotik geliştikçe biliminsanları her geçen gün tıpkı bir yılan gibi yüzebilen veya çekirge gibi sıçrayabilen robotlar geliştiriyor.

KUŞ SÜRÜLERİNİ KORKUTUYOR

İngiltere'nin Southampton Havalimanı’nda kuşları kaçırmak için kullanılan kuş robot, bir robotun hayvanı taklit ederek insan hayatını nasıl kurtardığına güzel bir örnek oluşturuyor. Bir uçağın düşmesine bile neden olabilecek kuş sürülerini havalimanı alanından uzaklaştırmaya çalışan bu robot, aslında uzaktan kumandalı hareket eden bir insansız savunma aracı. Robird ismi verilen bu robotun geleneksel kuş kaçırma yöntemlerinden çok daha başarılı olduğu belirtilirken, bölgede görülen her tür kuşun Robird’ü düşman olarak gördüğü ve havalimanı çevresinde uçtuğu sürece diğer kuşların alana yaklaşmadığı bildiriliyor. Havalimanının uçuş alanı ve uçuş güvenliğinden sorumlu yöneticisi Dan Tovvnsend, "Robird kuşların uçaklara saldırılarını gözle görülür bir şekilde azaltan, etkili bir inovatif fikir” yorumunu yapıyor.

ÖRÜMCEK VE YARASA


Alman Festo robot üreticisi, hayvanları taklit eden robotlarıyla ünlenen bir marka. Festo son olarak iki yeni hayvan modelini piyasaya sürerek bu konuda ne kadar uzmanlaştığını gösterdi. Bunlardan birincisi BionicVVheelBot. Bu robotun Yıldızlar Savaşı'ndaki imha edici robot droid ile bir örümceğin karışımından oluştuğunu söyleyebiliriz. Fas orijinli bir tür örümceğin hareketlerinden esinlenen tasarımcılar, eklemleri oldukça hızlı çalışan bu robotun yürüyerek veya droid gibi yuvarlanarak hareket etmesini sağlamış. insanın içini ürperttiğini söyleyebiliriz.

Ünlü Alman robot devinin çıkardığı BionicFlyingFox ise 87 santimetre uzunluğunda ve kanatlan toplam 228 santimetreyi bulan bir yarasa robot. Yarı otonom olan bu robotun, otonom kısmını hareket kabiliyeti oluşturuyor. Yarasa robot, bulunduğu alandaki hareketleri takip ederek ve kızılötesi kameraları sayesinde pozisyonunu koruyarak havada uçuyor. Ancak yere inerken bir insana ihtiyaç duyuyor. Festo, BibonicFlyingFox’taki bu sorunu çözerek robotun ileride tam otonom olacağını bildiriyor. Festo, daha önce de uçan ejderha robot ve zıplayan kanguru robot yapmış ve robotikte biyomimetriğin önde gelen ismi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini göstermişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder