2 Mayıs 2018 Çarşamba

VIX tarihinin en düşük düzeyinde, beklentiniz nedir?

Sıcak para tedirgin olunca gelişen ülkelerdeki riskini azaltır, ABD tahviline yönelir. Brexit sürecinin başlaması döniim noktası olacaktır. Kurun artık 3.60 üzerine yerleştiğini ve 3.78 direncine doğru yeniden yönelebileceğini söyleyebiliriz...

Piyasalardaki coşku Brexit ile bitecek

VIX tarihinin en düşük düzeyinde, beklentiniz nedir?

VIX, korku endeksidir. Küresel piyasalardaki ruh halini gösterir (“Küresel piyasalar” diye yazılır, “gelişen ekonomilerdeki sıcak paranın sahibi yerleşik düzeniıî gizli hesabı” diye okunur). Diyalektiği kuralım. VIX yükselirse sıcak para korkmuş demektir.

Korkan sermaye güvenilir limana sığınır. Bir güvenilir liman vardır, o da altın değildir. Güvenilir liman, görünür gelecekte acze düşme ihtimali en düşük devlet ABD’nin çıkardığı tahvillerdir. Sıcak para tedirgin olunca gelişen ülkelerdeki riskini azaltır, ABD tahviline yönelir (sığınılacak liman burasıdır, korkunun kaynağı ABD bile olsa). Bu sürece “kaliteye kaçış” denir. ABD tahvili almak için önce dolara geçmek gerekir ki artan talep doları güçlendirir.

Gelişen ekonomilerden sıcak para çıkışı olduğu için para birimleri değer kaybeder. VIX tarihinin en düşük düzeyinde ama yakında yükselecek. Tetikleyici Brexit süreci olacaktır. Seçimleri atlatan Aşık (Macron) ile Maşuk (Merkel), pazarlık sürecini başlatacaklar (İngiltere ile). Pazarlık sürecinde ekonomik aktörlerin önce psikolojisi bozulacak. Bozuk psikoloji ankete dayalı verileri (PMI endeksleri) sulandıracak. Sulanan anket verileri birbirini besleyen süreci tetikleyip hesaplanan verileri bozacak. İngiltere ve AB kaynaklı kriz yerleşik düzeni telaşlandıracak Haliyle VIX yükselecek, VIX yükselince kur yükselecek...

Kurda hangi seviyeleri önemsiyorsunuz?

ABD ile yaşanan gerilim kuru 3.78 direncine kadar taşımıştı. Beklentimiz 3.50’nin altına yerleşemeyeceği yönündeydi zaten. Kuzey Irak meselesini aylarca işlemiştim. Kuru ilk hareketlendiren de Kuzey Irak referandumu olmuştu. Şimdi de dikkatleri Rakka bölgesine çekmek istiyorum. ABD’nin Rakka’yı DEAŞ’tan temizleme çalışmaları ilerliyor. Operasyon
bitince bu bölge kime teslim edilecek? ABD’nin terör örgütü YPG birliklerinin Rakka’da kalmasına izin vermesi gerilimi iyice tırmandırır. Bu olasılığı düşük göremiyorum. Kurda yukarı yönlü baskı oluşturacak bir gelişme olabilir. Zaten dış piyasalardaki coşku Brexit sürecinin hızlanması ile yakında son bulacaktır. Bu da kuru olumsuz etkiler. Kurun artık 3.60 üzerine yerleştiğim ve 3.78 direncine doğru yeniden yönelebileceğini söyleyebiliriz.

Parite?

1.770’in üzerinde işlem görmeye devam ediyor. Düşüş trendinin başladığım söyleyemeyiz bu nedenle. Fed’in bilanço küçültme programında ilerlemesi ABD’de 10 yıllık Hazine faizlerinin yükselmesine neden olacak, hemen olmasa da. 10 yıllıklarda yüzde 2.50 seviyesi bu açıdan çok kritik. Bu seviye aşıldığında dolar pozitif dalga başlar.
Paritede orta vadeli yönün aşağı olduğu yönündeki beklentimi koruyorum.

Altın ve petrol?

1.300 dolar bölgesi satış için değerlendirilebilir. Petrolde de 58-60 dolar bandının üzeri beklenmemeli. S&P500 endeksinde bozulma başladığında petrol de olumsuz etkilenecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder