23 Mayıs 2018 Çarşamba

Uzmanlar, 2018 için "dolar yılı" olacak diyor...

ABD ekonomisine ilişkin artan güven, doları euro karşısında son altı ayın en yüksek seviyesi olan 1.18'lere taşıdı. Paritenin 1.15'e çekilebileceği konuşuluyor. Uzmanlar, 2018 için "dolar yılı" olacak diyor...

BÜTÜN ekonomik aktörler son iki haftadır TL’deki değer kaybına odaklandı. Hatta geçen hafta bir ara dolar kuru 4.50 TL, euro ise 5.32 TL ile tarihlerinde gördüğü en yüksek seviyeye ulaştı. Haftanın ikinci yarısında özellikle Merkez Bankası’ndan gelen açıklamalarla toparlanmaya çalışsa da, dolar haftayı 4.4910 TL’den, euro ise 5.2820 TL’den kapattı.

Türkiye’de gündemin ilk sırasına çıkan dolar ve euro aslında dünyada da başka bir tartışmanın odağına yerleşti. Art arda yaşanan ekonomik gelişmeler ABD Başkanı Donald Trump’ın istikrarsız ekonomik ve politik çıkışlarına rağmen doların gücüne güç kattı. Çok değil daha bir ay önce 1.24’lerden işlem gören euro/dolar paritesi bugünlerde kırılmaz denen 1.18’in kapısına dayandı. Hatta hafta içinde bir ara bu düzeyi bile kırmayı denedi ama başarısız oldu.

Peki, uzun süredir euro karşısında güçsüz olan dolar neden şaha kalktı? Bunun en önemli nedeni tartışmasız Fed’in bu yıl dört faiz artışı yapacağına neredeyse kesin gözüyle bakılması. Bunda ABD 10 yıllık gösterge tahvil faizlerinin son yedi yılın zirvesi olan yüzde 3’leri aşması da etkili oldu. ABD ekonomisinin Avrupa’ya göre daha iyi performans göstermesi de pozitif havayı güçlendiriyor.

Euro/dolar paritesinde yakın vadede 1.18’in önemli direnç seviyesi olacağı görüşünü paylaşan uzmanlara göre 2018 dolar yılı olacak.

"MAJÖR DEĞİŞİKLİK OLMAZ"
Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş, kısa vadede euro/ dolar paritesinde majör bir değişiklik yaşanmasını beklemiyor. Bu süreçte Fed’den bir faiz artırımı gelse bile bunun parite üzerinde etkisinin sınırlı kalacağı tahmininde bulunan Demirtaş, şu değerlendirmede bulunuyor:

“Kısa dönemde Fed’den gelebilecek bir faiz artırımı beklentiler dahilinde olduğu için bu fiyatlara yansımış durumda. Bu nedenle önemli bir hareket yaşanması beklenmemeli. Bizim beklentimiz yakın vadede euro/dolar paritesinin 1.15-1.25 aralığında dalgalanacağı yönünde. Ağırlıklı olarak paritenin ortalama seviyesi olan 1,20’lerde kalacağını öngörüyoruz.”

Demirtaş, buna karşın zayıf bir ihtimalle de olsa paritenin l.lO’lara kaymasının Türkiye’yi daha olumsuz etkileyeceği görüşünde. Bu durumun doları daha güçlendireceğini ve buna bağlı olarak dolar/ TL’nin daha olumsuz bir tablo çizebileceğini belirten Demirtaş, “Paritenin l.lO’lara gelmesi özellikle sonbahara doğru TL üzerindeki baskıyı daha da artırır” diyor.

 "PARİTE 1.15'İ GÖREBİLİR"

Noor CM Araştırma Müdürü Ahmet Uluhan’a göre, dolardaki güçlenme devam edecek. Son dönemde ABD Hâzinesinin 10 yıllık tahvil faizlerindeki tırmanış ile beraber dolarda da hızlı bir değerlenme başladığını hatırlatan Uluhan, gelişmeleri şöyle özetliyor:

“Son dönemde özellikle 90’ın altında uzun süredir park etmiş olan dolar endeksinin 93’e kadar toparlandığım gördük. Dolardaki bu toparlanma paritenin 1.18 kritik seviyelerine doğru geri çekilmesine neden oldu. Mevcut koşullarda dolar endeksindeki yukarı yönlü potansiyelin kısa vadede devam edeceğini düşünüyorum. Özellikle 95 seviyeleri önümüzdeki kısa süreçte görülecektir. Buna paralel olarak parite ara ara tepki verse de kademeli düşüşünü 1.15 seviyelerine kadar sürdürecektir.” Uluhan paritenin dolar lehine hareketinin temel nedeninin ise ekonomik gelişmeler olduğu görüşünde. Özellikle 2017 performansı sonrası 2018 Euro Bölgesi veri akışında negatif yönlü sapma bunlardan biri. Avrupa’dan gelen verilerde yüzde 1-1.5 arası bozulma dikkat çekiyor. Buna paralel ECB’nin eylül itibariyle tahvil alım programını sonlandıracağım açıklaması da

bozulmayı destekliyor. Ayrıca ECB’nin halen hedeflediği yüzde 2 enflasyon seviyesinden oldukça uzak görünmesi de moralleri bozuyor. Bunun yanında İtalya kaynaklı siyasi belirsizliklerin etkisiyle euro’daki zayıflık bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.

Diğer taraftan ABD ekonomisinin güçlü performansını devam ettiriyor olmasının doları desteklediğine dikkat çeken Uluhan, “Piyasalar FED para politikasında daha hızlı bir sıkılaşma yaratabilir mi, bir miktar bunu fiyatlıyor diyebiliriz. Şimdilik haziran ve aralık ayları faiz artırımı için cepte görünüyor.

Burada özellikle Eylül ayında artırım olup olmayacağı bence belirsiz. Haliyle eylül ayına kadar her güçlü ABD verisi daha etkin dolar fiyatlamasma neden olacaktır. Eylül artırımı 2018 için dört artırımın garantilenmesi anlamına geliyor. Kısa vade yatırım projeksiyonunda piyasanın fırsat verdiği üst seviyelerde dolar yönlü pozisyon almayı tercih ederim” diyor.

Uluhan, o.uro/dolar paritesi içinse kritik seviyenin 1.18 olduğu görüşünde. Kısa dönem paritedeki teknik seviyeleri şöyle sıralıyor:

“Olası euro lehine tepkiler kısıtlı kalmaya devam edecektir. Özellikle 1.18 kırılırsa paritede gerileme 1.15— 1.1470 kademesine doğra derinleşir. Parite yaz aylarını 1.20-1.15 genişbant aralığında geçirebilir. Daha agresif dolar lehine bir senaryoda ise 1.15’lerin kırılması ile beraber 1.10 hedeflenebilir.

Bu şimdilik çok olasılık verdiğim bir senaryo değil. Yatırımcılar 1.20’lere yakın satış yönlü pozisyonu tercih edip 1.20 üzerinde stop’lu çalışabilirler. Aşağı yönlü sarkmalarda ise 1.18 vc 1.15 kademeleri kar realize etmek için hedeflenebilir.”

DOLAR GÜÇLENİYOR

QNB Finansinvest Yatırım Danışmanlığı ve Portföy Yönetimi Birim Yöneticisi Serdar Pazı, euro/dolar paritesinde artan jeopolitik riskler ve kuvvetli ABD ekonomik verileri ile beraber dolar lehine görünümün güçlendiği görüşünde. Paritede 1.20 direnci altında euro lehine tepki alımlarınm zayıf kalmasmı bekleyen Pazı, “1.1730 ve 1.1650 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. ECB konusunda belirsizlikler de pariteyi aşağı çekiyor” diyor.

EN ÇOK FED İZLENECEK

Integral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ ise, paritede beklenen aşağı yönde hareketin yaşandığı görüşünde. Euro/dolar paritesinin 2018’in ilk aylarında 1.25’in üzerini denemesine karşın bunu aşamadığını ve bu tarihten sonra kazançlarını yavaş yavaş geri verdiğini belirten Karadağ şu değerlendirmeyi yapıyor:

 “Dolar pozitif seyrini korumak isteyebilir. Piyasalar, haziran ayında da bir faiz artışı bekliyor ancak bu beklentinin fiyatlamalar üzerinde etkisi sınırlı kalıyor çünkü piyasa Fed’in bu yıl için dört artış yapıp yapmayacağına odaklanmış durumda ve bu beklenti masada bir ihtimal olarak duruyor. Fed, dört faiz artışını net bir şekilde piyasalara yansıtırsa bu durumda güçlü doları konuşmaya devam edebiliriz. Ancak, bunu belirtmediği müddetçe dolarda agresif bir güçlenme oluşmayabilir. ”

Karadağ’a göre, yatırımcılar orta ve uzun vadede dolardan yana tercihlerini kullanmalı. Doların yatırımcısının yüzünü güldürme ihtimalini oldukça yüksek bulan Karadağ, paritenin destek ve direnç seviyeleri için şunu söylüyor:

“Euro/dolar paritesi ana direnç seviyesi olan 1.1815’i aşağı yönde kırma konusunda ısrarcı olursa bu durumda geri çekilmeler hız kazanabilir. Paritede 1.1710’un ardından 1.1655’i görebiliriz. Ancak, yeniden yukarı yönde tepki vermeye başlarsa 1.1865 ve 1.1970’in izlenebileceğini düşünüyorum. Paritede ana eğim aşağı yönlü olsa bile bir süre yatay bir seyir izleyebiliriz. Bu tablo karşısında kısa vadeli stratejiler değerlendirilebilir.’

Dolar neden değerleniyor?

•    Fed’in bu yıl dört kez faiz artiracağı görüşünün kuvvetlenmesi    .

•    ABD ekonomisine ilişkin guçlu verilerin gelmesi

•    ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin son yedi yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 3’ü aşması

•    Fed’den gelecek yeni faiz artırımları sonrası 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 3.5'a çıkacağına yönelik beklenti  

•    2018 yılı Euro Bölgesi veri akışında negatıt

•    AvrupaMerkez Bankası’nın (ECB] eylül ayı itibariyle tahvil alım programını sonlandıracağın. açıklaması

•    ECB'nin halen hedeflediği yüzde 2 enflasyondan oldukça uzak görünmesi

•    İtalya kaynaklı siyasi belirsizliğin tırmanması

•    Kuzey Kore ile ABD arasındaki iplerin gerilmesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder