23 Mayıs 2018 Çarşamba

Dışarıda ABD faizleri, içeride TCMB’den gelecek haberler

Tarihi zirvenin görüldüğü 4.50 ile aşağıda 4.37 seviyelerinin kritik noktalar olacağını düşünüyoruz. 4.60’a kadar hızlı bir hareket gerçekleşebilir. Bu yönde bir hareket TCMB ve ekonomi yönetimini aksiyon almaya zorlar...

KÜRESEL ölçüde ABD faizlerinde ve buna paralel bir şekilde doların değerlenmesi izlenirken, önceki haftalarda olduğu gibi negatif ayrışan TL için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan gelen mesajlar izlendi. Önceki hafta gerçekleşen ekonomi koordinasyon toplantısı gerçekleşecek haberiyle birlikte, TCMB’nin daha etkin bir para politikası yöneteceğine yönelik beklentiler artmıştı. Buna karşın toplantı sonrasındaki günlerde TCMB’nin aksiyon alma konusunda niyetinin görülmemesi TL’nin yeniden satılmasına neden oldu ve hafta içinde dolar/TL’de 4.50 ile euro/TL’de de 5.32’li rakamlarla tarihi zirveler görüldü. Kurlarda görülen bu yeni zirvelerin ardından TCMB’den “Piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları yakından takip edilmektedir. Gelişmelerin enflasyon görünümü üzerindeki etkileri de dikkate alınarak gerekli adımlar atılacaktır” şeklinde gelen açıklama ve TCMB Başkam’mn Cumhurbaşkanı ile görüşeceği yönündeki haberler kısa süreli iyimserlik oluşturdu. Buna karşın gerek doların uluslararası piyasada gücünü koruması gerekse hafta içinde TCMB’den beklendiği gibi bir aksiyon gelmemesi haftanın son günü dolar/TL’de yeniden 4.50’ye yakın seviyelerin test edilmesine neden oldu.

DOLAR TÜM DÜNYADA DEĞERLENİYOR AMA...

ABD’de 10 yıllık faiz oranlan Temmuz 2011’den sonraki en yüksek seviyesine ulaşırken, 2000 yılından beri devam eden düşüş trendi de teste dilmeye başlandı. ABD 10 yıllıklarında yüzde 3.10 civarında bulunan bu trend geçtiğimiz hafta kısa süreli de olsa yukarı yönde ihlal edilerek hafta içinde en yüksek yüzde 3.1293 görüldü. ABD faizlerindeki bu artış doğal olarak doların uluslararası piyasada değerlenmesinin de önünü açtı. Dolar Endeksi (DXY) hafta boyunca yükselişini koruyarak haftanın son günü 93.50’nin üzerinde dengelendi. Gelişmiş ülke para birimlerinin yanında gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında da hızlı değer kazanan dolar karşısında TL önceki haftalarda olduğu gibi yine en fazla değer kaybeden para birimlerinden biri oldu, bu nedenle TL’deki değer kaybının bir kısmını global konjonktürle değerlendirmek mümkün olsa da iç gelişmelerin bu süreçte oldukça etkili olduğunu da göz önünde bulundurmak gerekiyor.

FED TUTANAKLARI İZLENECEK

23 Mayıs Çarşamba günü 1-2 Mayıs tarihli Fed toplantısına ait olan tutanaklar açıklanacak. Mayıs ayında faiz artırımına gitmeyen Fed’in haziran ayında faiz artışına gitmesine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Buna karışın yılın geri kalanında haziran dahil iki kez mi yoksa üç kez mi faiz artışı yapılması planlandığına dair belirsizlik yüksek. Bu nedenle piyasalarda Fed toplantı tutanakları ve Fed üyelerinin vereceği mesajlar piyasalar açısından dikkatli bir şekilde izlenmeye devam ediliyor. Bu nedenle Çarşamba günü açıklanacak olan Fed toplantı tutanakları ve Cuma günü Fed Başkanı PoweH’ın konuşması, gerek ABD faizleri gerekse doların küresel seyri açısından önemli olacaktır. Bu hafta gündemin sakin olması nedeniyle ABD piyasalarındaki bu gelişmelerin ve seyrin diğer piyasalar üzerindeki etkisinin daha fazla olması beklenebilir.

DAVALARDAN BİRİ SONUÇLANDI

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının ihlaline ilişkin ABD’de devam eden ve uzun süredir piyasanın gündemini belirleyen davalardan biri olan Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla için karar belli oldu. Davaya bakan Yargıç Richard Berman, Hakan Atilla’ya 32 ay hapis cezası verdiğini açıkladı. Atilla’nın hapiste geçirdiği 14 ay da 32 aylık ceza içinde göz önüne alınarak kalan cezanın 18 olmasına karar verildi. Kararın bu davalar ile ilgili süreçte Türkiye’de adı geçen kurum ya da şahıslarla doğrudan bir emsali bulunmasa da piyasa üzerinde stres yaratan konulardan birinin geride kaldığını söylemek mümkün. Ancak asıl konunun burada bir şahsa verilen cezadan ziyade devam eden inceleme sürecinin Türkiye ile ABD arasında bir gerilime neden olup olmayacağı olduğu unutulmamalı. Bu nedenle ABD’deki bu inceleme/dava süreçleri tamamen sonlanmadan piyasaların oluşan risk primini tamamen kaldırmayacağı göz önünde bulundurulmalı.

YURTİÇİNDE GÖZLER TCMB'DE

Son haftalarda kurlarda ve faizlerde yaşanan yükselişe TCMB’nin vereceği reaksiyon merakla takip ediliyor. ROM mekanizmasındaki katsayı değişikliği, TL uzlaşmalı döviz satışı gibi aksiyonlar alan TCMB’den faiz artışı beklentisi oldukça yüksek seviyelere çıkmış durumda. 7 Haziran’da planlı Para Politikası Kurulu toplantısı olan TCMB’nin bu toplantıdan önce bir aksiyon alma ihtimalinin yükseldiğini düşünüyoruz. Bu nedenle kurlarda yukarı yönlü hareketlere karşı temkinli yaklaşmak gerektiğini düşünüyoruz. Olası bir erken toplantı kararının geçmiş yıllardaki toplantı kararlarında olduğu gibi kurlar üzerinde sert etki oluşturacağını düşünüyoruz. Bu nedenle TL varlıklarda önceki haftalarda da vurguladığımız üzere her iki yönde de sert hareketler gerçekleşebilecek bu dönemde kaldıraç oranlarının düşük tutulması ve yönetilebilecek boyutlarda pozisyon alınmasının faydalı olacağını düşünüyoruz.


ÜZEYÎR DOĞAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder