10 Mayıs 2018 Perşembe

ABD karasuları sualtı dünyasına emanet

ABD Donanması 2014'te medyada oldukça yer bulan GhostSvvimmer, İngilizce adından da anlaşılacağı üzere "Hayalet Yüzücü" isimli bir insansız sualtı aracını tanıtmıştı. Bu robotik araç bir köpek balığını taklit ederek ABD karasularını gözetlemiş ve devriye gezinmişti.

Dört yıl aradan sonra daha teknolojik cihazlarla güvenliğini sağlamayı planlayan ABD'nin İleri Savunma Araştırma Projeleri Kurumu [DARPA], robotlardan vazgeçerek denizaltı hayvanlarından faydalanmayı tercih etti. ABD medyasına göre, okyanus balıklarının denizaltı gibi yabancı bir cismi, insan yapımı bir insansız araçtan doğal olarak daha kolay anlayabileceği gerçeğinden yola çıkan DARPA, denizaltı dünyasıyla işbirliğine gitmeyi hedefliyor. Yazılanlara göre, radarların kontrol ettiği cihazlar, sensörler sayesinde bir balığın hareketleri kaydedecek. Bu kayıtlara bakılarak ABD sularında yabancı ve düşman bir cihazın bulunup bulunmadığı ortaya çıkacak. ABD gibi Çin de savunması için sürekli ileri teknolojiyi kullanmayı amaçlıyor.

Çin Devlet Televizyonu CCTV de geçtiğimiz günlerde Shenzen bölgesindeki bir merkezde savaş uçaklarında "görünmezlik kalkanı" görevi görecek bir malzemenin geliştirildiğini açıklamıştı. Malzemenin detayına ilişkin bilgi verilmezken, savaş uçaklarının yanması ve donmasının da engel olduğunu bildirmişti. Bu gizemli buluşun belirtildiği özelliklere sahip olması, Çin'in savunmasında önemli bir avantaj sağlayacağı yorumlan yapılıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder