10 Mayıs 2018 Perşembe

İnsanı karanlıkta bile tanıyan teknoloji

Makine öğrenimi yazılımlarında yeni bir aşamaya geçildi. ABD ordusu termal görüntüleme sayesinde makine öğrenimini kullanarak insanların yüzünü karanlıkta bile tanıyabilen bir teknoloji geliştirdi...

HER şey bir dokunuşla başladı. Apple’m iPhone’da uyguladığı “do-kunmatik kimlik tanıma sistemi” (Touch ID) yıllardır cep telefonu kullanıcılarının güvenliğinden sorumlu olurken, makine öğrenimi sayesinde bu sistem bu yıl yerini yüz okuma sistemine bıraktı. Artık “eğer siz izin verirseniz” yapay zeka teknolojileri yardımıyla yüzünüzün ve dolayısıyla kimliğinizin tanınmasını sağlayabilir, böylece pek çok dijital işlemi kolaylaştırabilirsiniz. Bir tür yapay zeka teknolojisi olarak tanımlayabileceğimiz makine öğrenimi yazılımları, en çok yaygınlaşan yapay zeka teknolojisi olarak karşımıza çıkıyor. Bir cep telefonuna yerleştirilen bu yazılım, bizim işin bildiğimiz kısmı. Bir de bilmediğimiz, ticari cihazlarda kullanılmayan bir kısmı var.

ABD ordusu geçtiğimiz günlerde termal görüntüleme sayesinde makine öğrenimini kullanarak insanların yüzünü karanlıkta bile ta-nıyabilen bir teknoloji geliştirdi. ABD ordusunun pek çok cihazında var olan bu teknolojinin eski versiyonu, Apache helikopterlerinde veya zırhlı araçlarında kullanılıyor, insanlar görünürlüğün az olduğu yerlerde bile termal kameralar sayesinde tanınabiliyordu. Bir süredir askeri amaçlı pek çok araçta kullanıldığı bilinen bu teknolojinin eski versiyonunda, termal kameraların elde ettiği görüntüler, yazılıma öğretilen ve listelenen bu görüntülerle karşılaştırılıyor, eğer görüntüler yazılımın galerisindeki görüntülerle uyuşuyorsa kişinin kimliğini tespit edebiliyor.

KARANLIKTA TANIYOR

Bu teknolojinin geliştirilmiş versiyonundaysa ışığa veya makine öğreniminin galerisine gerek kalmıyor. ABD Ordusu Araştırma Laboratuvarı’nda (ARL) çalışan Benjamin S. Riggan, Nathaniel J. Short ve Shuowen Hu’nun nisan ayı başında yayımladığı açıklamada, yeni yazılımın “kameranın içine yerleştirilmeyen bir yöntemle” insanların yüzünü tanıyabildiği belirtiliyor. Termal kameranın çektiği bir görüntü, gerçek zamanlı olarak bir algoritma tarafından besleniyor. Algoritma, aracın gezdiği alanda bir insanın olduğunu tespit etmekle kalmıyor, o insanın kim olduğunu da söyleyebiliyor. Bu yazılımın en büyük pratik farkıysa, termal kameranın neredeyse tamamen karanlıkta, hatta bir binanın içinde olan bir kişinin bile deşifre olmasını sağlaması. Bir çatışma bölgesinde devriye gezinen zırhlı bir araçta bulunan termal kamera, binanın içinde “saklandığını sanan” suçlunun hemen tespit edilmesine neden oluyor. Bir suçluya kaçış imkanı tanımayan bu teknoloji, ABD hükümetinin veri bankasında bulunan tüm görüntüleri gerçek zamanlı olarak tarayarak eşleştirme yaparak güvenlik güçlerine müthiş bir kolaylık sağlıyor.

ABD merkezli bazı teknoloji siteleri, ABD ordusunun basın ve halkla ilişkiler ofisinin, “Bu teknolojinin devlet adamlarını korumak veya çatışma bölgelerindeki ordu mensuplarının düşman unsurların ve ABD hükümetinin izleme listesinde bulunan suçluların tanınması amacıyla geliştirildiği açıklamasına” vurgu yapıyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder